Ankara’da Kukla ve Karagöz Festivali düzenleniyor
Ankara Resim Heykel Müzesi'nde Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali düzenleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla Hadi Poyrazoğlu Geleneksel Türk Tiyatrosunu Yaşatma Derneği tarafından bu yıl 4.’sü düzenlenen festival, 25 Nisan’da sona erecek. Festival ardından 26 Nisan İstanbul’da, 28- 30 Nisan Azerbaycan’da, 2- 5 Mayıs Özbekistan ve 9- 12 Mayıs tarihlerinde de Kıbrıs’ta devam edecek.
Ankara Resim Heykel Müzesi'nde açılışını yapan Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali’ne, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Erhan Karakaya, yazar ve yönetmen Ezel Akay ve sanatseverler katıldı. Bu yıl, 'Hadi Poyrazoğlu Onur Ödülü'nü, yazar Nail Tan ve yönetmen Ezel Akay aldı. Festival, 21 Nisan- 25 Nisan tarihleri arasında Ankara'da, 26 Nisan İstanbul’da, 28- 30 Nisan Azerbaycan’da, 2- 5 Mayıs Özbekistan ve 9- 12 Mayıs tarihlerinde de Kıbrıs’ta devam edecek.
GELENEKSEL SANAT YAŞATILIYOR
Geleneksel sanatların yaşatılması ve yeni kuşaklara aktarılması amacıyla düzenlenen festival kapsamında; yerli ve yabancı kukla ve Karagöz oyunları, Türk Hava Kurumu ile birlikte Maket Uçak Yapım Atölyesi, Yaşayan İnsan Hazinesi Ali Akbey rehberliğinde Ahşap Karagöz Yapım Atölyesi gibi etkinlikler sanatseverlerle buluşacak. Festivalde, Azerbaycan Bakü Devlet Kukla Tiyatrosu, Özbekistan Devlet Kukla Tiyatrosu, Kıbrıs Devlet Kukla Sanatçısı İzel Seylani ve Türkiye’nin önde gelen kukla ve karagöz sanatçılarının gösterileri eşliğinde gerçekleştirilecek Kukla ve Karagöz oyunları izlenebilecek.
11 FARKLI SANATÇININ KUKLA VE KARAGÖZ OYUNLARI VAR
Poyrazoğlu’nun torunu, aynı festivalin proje koordinatörü olan somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı Şafak Poyrazoğlu, dedesi Hadi Poyrazoğlu'nun adını yaşatmak için ilk olarak 2022 yılında bu festivalin gerçekleştirildiğini söyledi.
Festival’in bu yıl çok daha renkli olduğunu vurgulayan Poyrazoğlu, şöyle devam etti: "11 tane farklı sanatçının kukla ve karagöz oyunları var.Özbekistan Devleti Kukla Tiyatro Sanatçıları var. Azerbaycan Kukla Sanatçıları var.Bunun dışında bir adet Geçmişten Günümüzde Karagöz Söyleşimiz var. Mustafa Mutlu hocamızla beraber Gazi Üniversitesi'nde gerçekleştireceğimiz bir panelimiz var.Yaşayan İnsan Hazinemiz Ali Akbey var ki; Ali Akbey Ahşap Kukla ve Karagöz Ustası.Burada çocuklara ahşaptan karagözler yaptıracak.Bunun dışında Kıbrıs'tan gelen sanatçılarımız var ve Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen kukla ve karagöz sanatçılarımız var..."
KUKLA VE KARAGÖZ BİZLER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
Açılışta konuşan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, "Bizler geleneksel sanatlarımıza sahip çıkmakla yükümlüyüz. Kukla ve Karagöz bizler için çok önemli, eğer yurt dışında olsa şu anda dünyaya tanıtılmıştı. Bunun için büyük çaba sarf ediyoruz ama biraz geç kalmışız. Şimdi biraz daha hız alıp, biraz daha hızlı koşmamız gerekiyor." dedi. Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi de gelenek ve görenekleri koruyup gelecek kuşaklara aktarmak için var güçleriyle çalıştıklarını dile getirdi. Hadi Poyrazoğlu Geleneksel Türk Tiyatrosunu Yaşatma Derneği Başkanı Şafak Poyrazoğlu ise "2022 yılında bir hayal ile başladığınız yolculuğumuz bu yıl 4 yaşında. Sizlerle beraber bu projeyi büyütüp genişletmek ve daha keyifli hale getirmekten çok mutluyum" dedi.
GİTMEDİĞİ YER KALMADI
Hadi Poyrazoğlu’nun, Edirne'den Hakkari'ye kadar gitmediği yer kalmadığını, halk evlerinde kukla ve karagözler oynattığını vurgulayan Poyrazoğlu, “Dedem, 1934 yılında Atatürk'ün huzurunda kukla gösterisi yapmış, 1935'te İsmet İnönü'nün köşkünde Erdal ve Ömer İnönü'nün sünnet töreninde gösteriler yapmış, hayatını bu sanata adamış bir sanatçıydı.Biz de bu değerli sanatçımızın isminin daha çok tanınması ve unutulmaması için böyle bir festival gerçekleştirdik" dedi.
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.