Allah'ın koruyucu ve gözetici sıfatı: “El-Müheymin”

Allah'ın koruyucu ve gözetici sıfatı: “El-Müheymin”
İslam inancında Allah'ın 99 isminden biri olan "El-Müheymin", yaratılmışları gözetip koruyan, onun gülüşü olan anlamlarıyla öne çıkıyor. Dini bağlanırken, bu ismin Allah'ın kullarını sürekli gözetim altında tuttuğunu belirtiyor.

"El-Müheymin" ismi, Allah'ın yaratılmışları gözetip koruyan, onları korkutanlardan emin kılan ve onun sözünü söyleyen sıfatlarını ifade ediyor. Bu isim, yalnızca Allah için kullanılan özel isimlerden biri olarak kabul ediliyor.

KUR'AN-I KERİM'DE "EL-MÜHEYMİN" KAVRAMI

Haşr Suresi'nin 23. ayetinde "El-Müheymin" ismine çalışılıyor. Ayet, Allah'ın tek ilah olduğu, mülkünde dilediği gibi tasarruf sağladığı ve her türlü noksanlıktan uzak olduğu vurgulanıyor.

DİĞER İLAHİ İSİMLERLE İLİŞKİSİ

İslam alimleri, "El-Müheymin" mininin "Eş-Şehid" (Şahit olan), "Er-Rakib" (Gözetleyen) ve "El-Hafiz" (Koruyan) isimleriyle benzer anlamlar taşıdığını belirtiyor. Bu isimlerle, Allah'ın kullarını sürekli gözetim altında bulunduruyornu ifade ediyor.

MÜMİNLERE HUZUR VEREN İSİM

"El-Müheymin" ismi, inanan kullara sevgi, güven ve huzur aşılayan isimlerden biri olarak değerlendiriliyor. Müminler, kainatın düzenini gözlemledikçe Allah'ın koruyuculuğunu hissediyor.

DOĞANIN DÜZENİNDE "EL-MÜHEYMİN"İN TECELLİSİ

Enbiya Suresi'nin 31. ayetinde, dağların insanlarından koruduğu ve yolculuklar için refah sağlayan bir düzen içinde yaratıldığı belirtiliyor. Bu ayet, müminlere Allah'ın "El-Müheymin" sıfatını hatırlatıyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.