86 yıllık esaret son buldu: Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasının 4. yıldönümü

86 yıllık esaret son buldu: Ayasofya Camii’nin ibadete açılmasının 4. yıldönümü
Dört yıl önce bugün meydana gelen gelişme, Türkiye Cumhuriyeti için tarihi bir gün olarak öne çıktı. 1934 yılında alınan kararla müzeye çevrilen Ayasofya Camii, dört yıl önce bugün camiye çevrilerek ibadete açıldı.

İstanbul'un fethinden önce 916 yıl boyunca kilise, 1453'ten 1934'e kadar cami olarak kullanılan Ayasofya, 86 yıllık müze statüsünden çıkarılarak yeniden ibadete açıldı. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin açtığı dava sonucunda Danıştay 10. Dairesi, 10 Temmuz 2020 tarihinde 1934 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Bu iptal kararıyla birlikte Ayasofya'nın tekrar cami olarak kullanılmasının önü açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu tarihi kararı aynı gün imzaladı. Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Ayasofya, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek yeniden ibadete açıldı. Ayasofya'nın ibadete açılması, Türkiye'de ve uluslararası alanda büyük yankı uyandırdı. Bu karar bazı kesimler tarafından memnuniyetle karşılanırken, bazı kesimler tarafından da tepkiye neden oldu.

ayasofya-2.jpg

CUMA NAMAZINA ONBİNLER KATILDI

Ayasofya Camii’nin yeniden ibadete açılması kararının ardından açılış töreni Cuma Namazı ile yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, devlet adamları, yabancı misafirler ve onbinlerce vatandaş katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının "millet iradesinin ve tarihi hakikatin bir zaferi" olduğunu ifade etti. Ayasofya’daki ilk cuma namazı ise Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş tarafından kıldırıldı.

ayasofya-3.jpg

TARİHSEL ANLAMDA AYASOFYA

Ayasofya, 532 senesinde Bizans İmparatoru Justinianus tarafından kilise olarak inşa edilmiş ve o dönemde dünyanın en büyük kubbeli yapısı olma özelliğini taşıyordu. 1453 yılında İstanbul'un fethiyle birlikte kılıç hakkı olarak camiye dönüştürülen Ayasofya, 482 yıl boyunca Osmanlı İmparatorluğu'nun en önemli dini yapılarından biri olarak hizmet verdi. 1934 senesinde ise dönemin hükümeti tarafından müzeye dönüştürüldü.

ayasofya-4.jpg

4 YILDA MİLYONLAR ZİYARET ETTİ

Ayasofya Camii, yeniden ibadete açılmasının ardından yerli ve yabancı turistler tarafından daha yoğun ilgi görmeye başladı. Ziyaretçiler, bu tarihi yapının ihtişamını ve manevi atmosferini yerinde görmek için uzun kuyruklarda bekledi. Zamanla alınan karar doğrultusunda caminin belirli bölümleri müze statüsü kazanırken, vakit namazlarını kılmak isteyen vatandaşlar camide yoğun kalabalıklar oluşturdu. 14 Temmuz 2020’den günümüze kadar geçen dört yıllık süre boyunca Ayasofya Camii yaklaşık 28 milyon kişi tarafından ziyaret edildi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.