Ziraatçılar Derneği açıkladı: Yangına körükle gitmek istemeyiz ama…

Ziraatçılar Derneği açıkladı: Yangına körükle gitmek istemeyiz ama…
Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı Hüseyin Demirtaş, pek çok ilde meyve ağaçlarını vuran zirai don ile ilgili “Yangına körükle gitmek istemiyorum ama don olayı gıda enflasyonunu körükleyecek” dedi. Çiftçiye hemen destek verilmesini istedi.

11-13 Nisan tarihleri arasında yaşanan zirai donun bilançosu ağır oldu. Aralarında Ankara’nın da olduğu yaklaşık 65 ilde özellikle meyve ağaçlarını olumsuz etkileyen zirai don olayıyla ilgili Türkiye Ziraatçılar Derneği’nden çarpıcı bir açıklama geldi. Dernek Başkanı Hüseyin Demirtaş “Yangına körükle gitmek istemiyorum ama don olayı gıda enflasyonunu körükleyecek” dedi.

“DESTEK VERİLSE BİLE ÜRÜN YOK”

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, don olaylarıyla ilgili Anka’ya yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: "Türkiye olarak ihraç ettiğimiz ürünlerin başında meyvecilik geliyor. Meyvede kendi kendimize yetiyor fazlasını da ihraç ediyoruz. Gayrisafi milli hasılanın yaklaşık yüzde 20’sini karşılıyor meyvecilik. Şimdi yaşanan bu don olayı gıda enflasyonunu körükleyecek. Ben yangına körükle gitmek istemiyorum ama görünen bu gıda enflasyonunu körükleyecek. Çünkü siz olması gerekeni yapıp çiftçiye destek verseniz bile ürün yok. Şu anda ürün olmadığı için de sezonu gelen meyve sebzeler olmadığı için fiyatlar körüklenecek…"

HEMEN DESTEK ŞART YOKSA…

Yaşanan zirai don olayının ülke ihracatını ve ithalatını olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek, üreticinin hemen destek görmemesi durumunda üretimden kaçacağını söyleyen Demirtaş, "Birçok ilde tarım arazileri imara açılıyor. Toprak Koruma Kanunumuz var ama uygulanmıyor. Eğer üreticiye destek verilmezse üreticiler tarım alanlarının imara açılması için girişimlerde bulunacaklardır. Bu hem ülke tarımını hem ülke ekonomisini çok ciddi etkiler. Zaten üretici yaş ortalamamız 58’lere dayanmış durumda, 2024 yılının sonlarına kadar 600 bin üretici tarımdan kopmuş, tarım arazilerinin yüzde 10’undan fazlası kaybedilmiş durumda. Bunlar resmi rakamlar. Böyle giderse üretecek kimse kalmaz" dedi.

huseyin-demirtas.jpg

"ÇİTÇİLER İCRAYA DÜŞÜYOR"

Demirtaş, çiftçinin üretimde kalması için destek ve primlerin muhakkak bir an önce verilmesi gerektiğini, aksi takdirde çiftçinin topraktan kopacağını yineleyerek şöyle konuştu: "Bakınız 2024 Aralık ayı itibari ile Türkiye çiftçisinin borcu 900 milyara yaklaşmış. Buna bir de veresiye aldıklarını katarsanız 1 trilyon lirayı bulmuş durumda çiftçi borcu. O yetmiyormuş gibi icraya düştü çiftçiler. Tarlalar da icraya düşüyor. Çiftçi şu anda borçlarıyla baş edemiyor. Çiftçi de diyor ki 'üretimden para kazanamıyorum imar gelsin de ben bundan para kazanayım’. 10-15 milyon para kazanmak varken 30 bini neden bekleyeyim diyor. Tabi her bölgede değil bu durum. Tabi bunu onayladığımdan değil, çiftçide böyle bir beklenti var. Yani Toprak Koruma Kanunu dinlenmiyor. Mera alanlarından ormanlara kadar imara açılmış durumda. 67 ilde imtiyazlar verildi ve tüm Türkiye delik deşik siyanürlü altınlardan diğer madenler aranıyor. Bakın son 10 yılda 600 bin çiftçi tarımdan vazgeçti. Çiftçi yaşlarına bakıyorsunuz, 18 ila 32 yaş arası tarımda istihdam oranı yüzde 10’lara inmiş. Geri kalan yüzde 90’ın yaş ortalamasına 58 diyoruz fakat o da 59’a çıkmış durumda. Bunlar resmi rakamlar…"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.