Tasarruf Tedbirleri sendikaların gündeminde: Alınan maaş belli, ay sonu zor geliyor

Tasarruf Tedbirleri sendikaların gündeminde: Alınan maaş belli, ay sonu zor geliyor
SAVDES-SEN Başkanı Tuncay Cengiz, kamuda personel servislerinin kaldırılmasına tepki gösterdi. Cengiz, “Tasarruf edilecek başka konular var. Memurun aldığı maaş belli, ayı zor getiriyor. Konuyla ilgili iki ayrı dava açtık, olumlu sonuç bekliyoruz” dedi.

Kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında personel servislerinin kaldırılmasına yönelik alınan karar, tartışılmaya devam ediyor. Açıklamanın üzerine başkentte, birçok sendika yaptığı basın açıklamaları ile alınan karara tepki gösterdi. Konuya ilişkin Ulus'a özel açıklamalarda bulunan SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, alınan karara, “Servisime dokunma” diyerek tepki gösterdi. Personel servislerinden önce tasarruf edilecek birçok konunun olduğuna dikkat çeken Cengiz, servislerin devamlılığı konusunda ısrarcı olduklarını belirtti. SAVDES-SEN olarak mücadeleye devam edeceklerini belirten Cengiz, bu konu kapsamında hem Kamu Birliği Konfederasyonu olarak hem de SAVDES-SEN olarak iki ayrı dava açtıklarını aktardı.

1-006.jpg

MEMURA ULAŞIM MASRAFI EKLENDİ

Devlet memurlarının mesaiye geliş ve gidişlerinde kullanılan servislerin, kamu tasarrufu tedbirleri kapsamında kaldırılmasına yönelik konuşan SAVDES-SEN Genel Başkanı Tuncay Cengiz, şunlara değindi:

“Geçmiş dönemlerde kurumların “Resmi hizmete mahsustur” yazılı kendi araçlarıyla sağlanan servis hizmeti, zamanla hizmet alımı şekliyle suretiyle dışarıdan firmalardan temin edilmeye başlanıyor ve günümüze kadar devam ediyor. Kamuda tasarruf adı altında genelge çıkarılıyor ve çıkarılan genelgeyle ilk personelin servisleri kaldırılıyor. Memurun aldığı maaş tutarı belli. Aldığı maaşla ayı zor getirirken, bunun üzerine bir de ekstra gider olarak bir de ulaşım masrafı eklemiş oldu.”

3-004.jpg

“TASARRUF EDİLECEK BAŞKA KONULAR VAR”

Kamuda tasarruf edilecek birçok konunun olduğuna dikkat çeken Cengiz, “Kamuda tasarrufun ana temasında lüks var, şatafat var, savurganlık var. Fakat tasarrufun memur ile başlanması bize göre çokta uygun bir yaklaşım olmadı” dedi. Cengiz, genel çerçevede bakıldığı zaman; kamu binaları, binaların yerleşimi, binaların kullanımı, elektriği, kamuya yapılan alımlar, kamu taşıtlarının kullanımı, makam araçları ve benzeri birçok kullanılan araçların yakıtları gibi konuların konulması gerektiğini ve bu noktalarda tasarrufa gidilmesi gerektiğini söyledi. Cengiz, servis araçlarının en son düşünülmesi gereken konu olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

4.jpg

TAŞRA BİRİMLERİ MAĞDURİYETLE KARŞI KARŞIYA

Kamuda taşra birimlerinden başlamak üzere, ihalesi biten servislerin kalktığını sözlerine ekleyen Cengiz, mevcut durumda taşra birimlerinin mağduriyetle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Memurların ne zamana kadar devam edeceği bilinmeyen bir süreç içerisine girdiğini söyleyen Cengiz, konuya ilişkin şu cümleleri aktardı:

“Memurlar, iş yerlerine kendi araçları ile yoksa toplu taşımaları kullanmak sureti ile gidecekler. Servislerin kaldırıldığı, uygulamanın başladığı yerler var. Gecikmeler yaşanıyor, gecikmelerin olumsuz yansımalarını da önümüzdeki süreçlerde yaşayacağız. Mağduriyetler beraberinde başka mağduriyetleri de getirecek.”

“SADECE ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRMIYOR”

Servislerin sadece memurların ulaşımını sağlamakla kalmadığını, konunun 3 aşamada ele alınması gerektiğinin altını çizen Cengiz, “Servislerin memurlara katkısı, devlete katkısı ve kamuya katkısı olarak bu durumu 3 aşamalı olarak düşünmek lazım. Memurlar açısından katkısına bakacak olursak; çalışan zamanında işe gidiyor, konforlu bir ulaşım sağlıyor. Bu sayede mesaiye geç kalmamış oluyor. Kamuya olan katkısına bakacak olursak; mesai saatleri aksamadığı için vermesi gereken hizmeti zamanında veriyor. Kamuya diğer bir faydası, trafik sorunu oluşmuyor. Buna ek olarak yakıtta tasarruf edilmiş oluyor. Konuyu diğer bir yönden ele aldığımızda da istihdamı sağlanmış oluyor” ifadelerini kullandı.

TRAFİK YOĞUNLUĞU YAŞANACAK

Servis kullanımının kaldırılmasının araç yoğunluğuna, akabinde de trafiğe yol açacağını söyleyen Cengiz, “Özellikle büyük şehirlerde trafik sorunu oluştukça bir yerden bir yere gidebilmek oldukça zor bir durum. Okullar açıldığı zaman insanlar hem araçlarıyla işe gelecekler hem de çocuklarını okula bırakmak için araç kullanacaklar. Yaşanan bu yoğunluk belki küçük şehirleri etkilemeyecek. Ancak Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlerde, ciddi manada bir trafik yoğunluğu ile karşı karşıya kalınacak” şeklinde konuştu.

“SERVİSLERİN DEVAMINDAN YANAYIZ”

Servis konusunda ısrarcı olduklarını vurgulayan Cengiz, memur sendikalarından biri olarak üyelerinin hakkını aramak için mücadele verdiklerini dile getirdi. “Servisime dokunma” diyen Cengiz, servis kullanımının devamından yana olduklarını belirtti. İhaleleri tekrar yapılarak, tasarruf genelgesi kapsamından çıkarılması gerektiğini söyleyen Cengiz, “Servislerin devam ettirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konu kapsamında da hem Kamu Birliği Konfederasyonu olarak hem de SAVDES-SEN olarak iki ayrı dava açtık. Davalardan da olumlu sonuç bekliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.