Tarıma destek azalıyor

Tarıma destek azalıyor
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025-2027 dönemine ilişkin bitkisel üretim destekleri yeniden düzenlendi. Buna göre çiftçilere verilen gübre, mazot ve prim desteği kaldırılacak.

Türkiye'de tarım sektöründe önemli bir değişiklik gerçekleşecek. Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2025-2027 dönemine ilişkin bitkisel üretim destekleri yeniden düzenlendi. Buna göre 2025 yılından itibaren çiftçilere verilen gübre, mazot ve prim desteği kaldırılacak. Çiftçiler 2024 üretim yılı için son kez bu desteklerden yararlanabilecek.

YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

2025 yılı itibarıyla geçerli olacak yeni destek sisteminde, çiftçilere dekar başına 244 liralık bir temel destek katsayısı belirlendi. Bu katsayı, temel destek, planlı üretim ve ürün geliştirme gibi alanlarda yapılan iyileştirmelerle artırılabilecek. Çiftçiler, yeni sistemde desteklerin nasıl hesaplanacağına dair ayrıntıları Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alabilecek.

Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım’ın sosyal medya hesabından paylaştığı bilgilere göre, çiftçiler 2024 yılı sonrasında gübre, mazot ve prim desteği alamayacaklar. Bu durum, özellikle 17 üründe uygulanan fark ödemesi (prim) desteğinin de sona ermesi anlamına geliyor.

Yeni sistemde çiftçilere sağlanacak destekler üretim planlaması ve ürün geliştirme gibi kriterlere göre şekillenecek.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA GELDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sosyal medyada hesabından yapılan açıklama ile "2025 yılından itibaren çiftçilere verilen gübre, mazot ve prim desteği kaldırılacak" başlığıyla yayınlanan haberlere ilişkin yanıt geldi.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.