Şubat’ta başlıyor: Ev kadınları ve öğrencilere 15 bin TL maaşlı iş
Yeni nesil çalışma projesinde hem ücret hem kapsam genişledi. Projede aylık ücret 12 bin TL’den 15 bin TL’ye yükseltilmişti. Yeni nesil çalışma projesine öğrencilerden sonra ev hanımları da dahil edildi. Şubat’ta başlayacak olan proje kapsamında kadınlar günün belli saatleri kamu işinde çalışarak, aylık 15 bin TL maaş elde edecek.
ŞUBAT’TA BAŞLIYOR
Devlet, gençlerin ve kadınların iş gücüne katılımlarını artırmak için projelendirdiği yeni nesil çalışma modelinde yeniliklere imza atıyor. Şubat ayında başlatılacak yeni proje ile hem üniversite öğrencilerine hem de ev kadınlarına cep harçlıkları çıkarma imkanı verilecek. Daha önce sadece üniversite öğrencilerini kapsayacağı belirtilen proje ev kadınlarını da içerecek şekilde genişletildi.
12 BİN TL’DEN 15 BİN TL’YE YÜKSELTİLDİ
Edinilen bilgilere göre, 12 bin lira olarak belirlenen cep harçlığı miktarı da 15 bin TL’ye yükseltildi. Proje ile üniversite öğrencilerinin part-time olarak kamuda 10 ay istihdam edilmelerini, kadınların ise ‘home-ofis’ sistemi ile evden çalışabilmeleri hedefleniyor. Belli iş kollarında kadınlar 10 ay süreyle istihdam edilecekler.
KAMUDA İSTİHDAM NOTLARI
- Yeni nesil çalışma modeli projesi kapsamında kamuda belli alanlarda istihdam edilecek olan öğrenci ve ev hanımlarına 15 bin lira ücret verilecek.
- Çalışma saatleri esnek olacak. Özellikle bebeği olan ev hanımları hangi saatlerde çalışacaklarını kendileri belirleyecek.
- Üniversite öğrencilerine ve ev kadınlarına verilecek ücretler İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.
- Üniversite öğrencileri, yeşil dönüşümü destekleme programları kapsamında ağaçlandırma, geri dönüşümü destekleme faaliyetlerinde, sosyal hizmetleri destekleme faaliyetlerinde, çocuk bakımında, engelli-yaşlı hasta bakımına yönelik faaliyetlerin desteklenmesi gibi iş kollarında çalışacaklar.
- Yine tarımsal üretim uygulamaları ve hayvancılık faaliyetlerinde iş imkânı sunulacak.
DÜNYA ÖRNEKLERİ İNCELENDİ
Yeni proje için dünyada da uygulanmaya başlanan ‘Sıfır Saat Sözleşmeler Mikro İşler (Mini Jobs), Faaliyet Bazlı Çalışma, Serbest Çalışma ve Dijital Platform Çalışması’ gibi yöntemler de araştırıldı. Kısa çalışma, evden çalışma, hibrit çalışma gibi esnek çalışma modellerinin sosyal güvenlik sistemine uyumunu artırmak üzere çalışmalar yapılacağı ifade ediliyor.
Kaynak:www.haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.