Samanpazarı’nda esnafın yüzü gülmüyor: Çarşı kalabalık, satışlar düşük

Samanpazarı’nda esnafın yüzü gülmüyor: Çarşı kalabalık, satışlar düşük
Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte Samanpazarı hareketlendi. Gelinlikten kına malzemesine kadar geniş ürün yelpazesiyle çiftlerin gözde mekanı olan çarşıda esnaf beklediğini bulamadı. Müşteri trafiği artmasına rağmen alışveriş oranları yükselmedi.

Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte, Ankara’nın köklü alışveriş noktalarından biri olan Samanpazarı hareketlendi. Çarşı, gelinlikten bindallıya, hediyelik eşyalardan kına malzemelerine kadar geniş ürün yelpazesiyle evlilik hazırlığı yapan çiftlerin uğrak noktası haline geldi. Evlilik hazırlığı yapan çiftlerin ve ailelerin çarşıya olan ilgisi artarken, bu yoğunluk esnafın yüzünü güldürmek bir yana, satışlarda beklenen artışı getirmedi. Esnaf, geçmiş yıllara kıyasla müşteri trafiğinin arttığını ancak alışveriş oranlarının aynı ölçüde yükselmediğini belirtti.

ÇARŞIDA UMUTLAR DÜĞÜN SEZONUNDA

Geniş ürün yelpazesi ve tarihi atmosferiyle başkentin en önemli düğün alışveriş merkezlerinden biri olan Samanpazarı, her yıl olduğu gibi bu sezon da düğün hazırlığında olan çiftlerin ve ailelerinin yoğun ilgisini çekiyor. Özellikle gelinlik, bindallı, takım elbise, abiye, hediyelik eşya ve kına malzemeleri kategorilerinde zengin seçenekler sunan çarşı, Ankara’nın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin uğrak noktası haline geliyor. Ancak, son dönemde yaşanan ekonomik durgunluk Samanpazarı esnafını da olumsuz etkiliyor. Çarşıda gün içerisinde yoğun bir kalabalık olmasına rağmen, bu hareketliliğin satışlara tam olarak yansımaması, esnafın gelirlerinde düşüşe neden oluyor.

BAKAN ÇOK, ALAN YOK

Düğün hazırlıklarına olan ilgi sürse de, ekonomik sıkıntılar sebebiyle harcamalar kısıtlanıyor. Çiftler ihtiyaçlarını minimuma indiriyor, daha ekonomik ürünlere yöneliyor. Bu durum, esnafın ürünlerini satma konusunda yaşadığı zorluğu artırıyor. Samanpazarı’nda faaliyet gösteren birçok esnaf, çarşıdaki insan yoğunluğuna rağmen satışların zayıf olduğunu söylüyor. 15 yıldır abiye ve gelinlik satışı yapan Ferit Yılmaz, “Çarşı kalabalık, gelen giden çok ama çoğu sadece vitrinlere bakıyor. Eskiden bir müşteri geldiğinde birden fazla ürün alırdı. Şimdi insanlar tek parça için bile birkaç dükkân dolaşıyor, fiyat kıyaslıyor ama sonunda almadan çıkıyor. Maliyetler arttı, biz de fiyatları güncelledik ama müşterinin cebi aynı kalmadı” diyerek yaşanan dengesizliği dile getirdi. Özellikle düğün hazırlıklarında olmazsa olmazlar listesinde yer alan ürünlerde bile kararsızlık yaşandığını belirten Yılmaz, “Bindallı, damatlık ya da gelinlik gibi büyük parçaları almakta zorlananlar, kiralama yoluna gidiyor. Onda bile pazarlık yapılıyor” dedi.

EKONOMİK KOŞULLAR ÇİFTLERİ ZORLUYOR

Öte yandan düğün hazırlığı yapan çiftler de alışverişlerini planlarken fiyatların yüksekliğinden yakınıyor. Gelin adayı Elif Dilsiz, alışveriş sırasında yaşadığı zorlukları şu sözlerle aktardı: “Hayalini kurduğumuz gibi bir düğün istiyoruz ama her şey çok pahalı. Bindallı için birkaç yere baktık, fiyatlar neredeyse bir maaşa denk geliyor. Şimdi ikinci el ya da kiralık seçeneklere yöneldik. Kınalık malzemelerinde de temel şeylerle yetiniyoruz” dedi. Damat adayı Kürşat Aksoy ise durumu şöyle özetledi:

“Sadece bir damatlık almak yetmiyor. Ayakkabısı, kemeri, gömleği, hepsi ayrı bir maliyet. Ailelerin de yükü ağır. Düğün için ayrılan bütçeyi minimumda tutmaya çalışıyoruz. Zorunlu olmayan hiçbir şeyi almıyoruz.”

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.