Tercih döneminde gençlere baskı yapılmamalı
Psikolojik Danışman ve Türk PDR Derneği Ankara İl Başkanı Oğuzhan Asil Yücesan, üniversite tercih döneminde karamsarlığa kapılmamanın önemini vurguladı.
Yücesan, “Hayatı kendimiz için yaşamamız gerektiğinin bilinciyle ve hayatta zaman zaman zorlukların, başarısızlıkların olabileceğinin de farkında olarak, karamsarlığa kapılmamak gerektiğinin anlaşılması gerekiyor” dedi.
Ebeveynlerin bu süreçte destekleyici ve anlayışlı tutumlar sergilemesi gerektiğini belirten Yücesan, üniversiteye yeni başlayan öğrencilerin sosyal kaygıları hakkında kaygıların doğal olduğunu ve yeni çevreye uyum sağlama sürecinde ön yargılardan uzak durulması gerektiğini ifade etti.
“KENDİNİZ İÇİN YAŞAYIN”
Üniversite tercih dönemi sonrasında yaşanan süreçte birçok öğrenci belirsizlik ve endişe içinde kalıyor. Psikolojik danışman Oğuzhan Asil Yücesan, gençlerin stresli dönemi daha rahat atlatabilmeleri için kendilerini geliştirecekleri hedeflere odaklanmalarını öneriyor.
Yücesan, "Tercih dönemi sonrasında sonuçlar açıklanana kadar sıklıkla tedirgin bir bekleyiş hali olabiliyor. Bu hayatı kendimiz için yaşamamız gerektiğinin bilinciyle ve hayatta zaman zaman zorlukların, başarısızlıkların olabileceğinin farkında olarak karamsarlığa kapılmamak gerekiyor" dedi.
EBEVEYNLERİN ROLÜ ÖNEMLİ
Oğuzhan Asil Yücesan, üniversite tercih sürecinde gençlerin yaşadığı stresi azaltmada ebeveyn rolünün büyük olduğunu belirterek, ebeveynlerin çocuklarına bu süreçte destekleyici ve anlayışlı bir tutum sergilemeleri gerektiğini vurguladı. Yücesan, "Ebeveynler gençlerin yanında olduklarını hissettirmeli. Sonuç ne olursa olsun bu sınavlar onların değerini belirlemez. Sınavlar hedeflerimize ulaşmada bir araçtır. Bu nedenle kesinlikle kıyaslamalardan ve iğneleyici konuşmaktan kaçınmak gerekir" dedi.
“ÖN YARGILARDAN UZAK DURUN”
Üniversiteye yeni başlayan birçok kişide sosyal kaygılar görüldüğünü belirten Yücesan, bu dönemde öğrencilerin yeni ortamlara uyum sağlamakta zorlanabileceğini ve bu durumun doğal olduğunu ifade etti.
Oğuzhan Asil Yücesan "Üniversiteler farklı kültürel mozaiklerin bir arada olduğu kurumlardır. Farklı kültürel coğrafyalardan bir araya gelen öğrenciler beraberlerinde kendi kültürlerini de getiriyorlar. Her birinin yaşadığı coğrafya, kültür, bakış açıları, düşünce yapıları farklılık gösterebiliyor. Doğal olarak bu durumlar öğrencilerde en azından okula ve gittikleri şehre uyum sağlayana kadar yaşanabiliyor.
Bu kaygıyı azaltmaları için öncelikle ön yargılardan uzak olmak önemli. Ayrıca yeni bir çevreye dahil olmanın insan üzerinde hafif ama güzel bir stres ve telaşa neden olabileceğini de düşünerek, stres halinin doğal olduğunu kabul etmek kaygılarımızla baş etmemizde en etkili yöntemlerden biridir” diye konuştu.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.