Psikologlar uyarıyor: Okula uyum sürecinde çocuklara güven verilmeli
Okula uyum süreci hakkında Ulus’a özel açıklamalarda bulunan Uzman Klinik Psikolog Rabia Coşkun Görgün, okulların açılmasıyla birlikte bazı çocukların duygusal tepkiler gösterebileceğine dikkat çekti. Bu süreçte ebeveynlerin kaygılarını yönetmelerinin önemini vurgulayan Görgün, “Her çocuğun okula uyum süreci kendine özgüdür” dedi. Ebeveynlerin güven verici bir tutum sergilemesinin adaptasyonu kolaylaştıracağını ifade eden Görgün, çocukların okula dair heyecanlarının desteklenmesi ve tehdit edici ifadelerden kaçınılması gerektiğini konusunda ebeveynleri uyardı.
“DUYGUSAL TEPKİLER BAŞ GÖSTEREBİLİR”
Bazı çocukların okula kolaylıkla adapte olabilirken, bazılarının duygusal tepkilerle karşılık verebileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Rabia Coşkun Görgün, “Bu hafta okullar açıldı ve çocuklarımız yeni eğitim yılının ilk adımlarını attı. Bu süreç, hem çocuklar hem de ebeveynler için heyecan verici olduğu kadar zorlu olabiliyor” diye konuştu. Çocukların bu dönemde kendilerini en çok duygusal tepkiler vererek ifade eteğini aktaran Görgün, “Gözyaşları, hırçınlık ve genel bir huzursuzluk hali gibi problemler baş gösterebiliyor” dedi.
“SÜREÇ ÇOCUĞA GÖRE DEĞİŞİR”
Çocukların okula uyum süreçlerinin bireysel farklılıklar gösterebileceğine dikkat çeken Görgün, “Her çocuğun okula uyum süreci kendine özgüdür ve bu süreç farklı hızlarda ilerleyebilir. Bir çocuk hızlı ve sorunsuz adapte olurken, bir diğeri bu süreci daha uzun ve zorlu yaşayabilir” diyerek ebeveynlerin bu farklılıkları anlaması ve kabullenmesinin sürecin sorunsuz ilerlemesine katkı sağlayacağını belirtti.
Okula başlamanın duygusal bir geçiş dönemi olduğunu vurgulayan Görgün, “Çocukların okula başlama süreci, onlarla birlikte ebeveynler için de yeni bir dönem anlamına gelir. Bu, ilk kez deneyimlenen duygulara ve değişimlere neden olabilir” diyerek sürecin iyi yönetilmesi gerektiğine işaret etti.
“EBEVEYNLER KAYGILARINI YÖNETMELİ”
Görgün, ebeveynlerin çocuklarından ayrılma sürecinde yaşadıkları kaygıların, zaman içerisinde çocuk üzerinde doğrudan etkisi olabileceğini belirtti. Görgün, bu durumun çocuklar üzerindeki olumuz etkilerini şu sözlerle anlattı:
“Eğer ebeveynler çocuklarına kendi kaygılarını hissettirirlerse, çocuklar bu durumu "Eğer annem ve babam buraya güvenmiyorsa, demek ki burası güvenilir bir yer değil" şeklinde algılayabilirler. Bu tür bir algı, çocuğun okula uyum sağlamasını zorlaştırabilir ve adaptasyon sürecini uzatabilir.”
EBEVEYNLER, GÜVEN VERİCİ TUTUM SERGİLEMELİ
Ebeveynlerin kaygılarını yönetebilmesinin, çocukların okula uyum sürecini daha kolay ve hızlı bir şekilde geçirmelerine yardımcı olabileceğini söyledi. Ebeveynlerin bu süreçte güven verici bir tutum sergilemeleri gerektiğini söyleyen Görgün, çocuklara okulla ilgili net ve doğru bilgiler sunulmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Görgün, “Çocuğun güven duygusunu desteklemek, ona net sınırlar koymak ve okulun olumlu yönlerini vurgulamak bu süreçte önemli rol oynar” dedi. Tehdit edici bir dil kullanmanın ve çocuk üzerinde baskı oluşturmanın süreci zorlaştıracağına işaret eden Görgün, sözlerine şu cümlelerle devam etti:
“Eğer okula gitmezsen öğretmenin kızar” veya “Okula gitmediğinde cezalandırılacaksın” gibi ifadeler, çocuğun okula karşı olumsuz bir algı geliştirmesine yol açabilir. Bu tür tehditler, çocuğun okula olan güvenini zedeleyebilir ve onun kaygılarını artırabilir.”
ÇOCUKLARINIZI BAŞKALARIYLA KIYASLAMAYIN
Ebeveynlerin, çocuklarının okula uyum sürecinde sabırlı ve anlayışlı olmalarının büyük önem taşıdığını dile getiren Görgün, çocukların okula uyum sağlaması için zaman tanınması gerektiğini belirtti. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarını başkalarıyla kıyaslamaktan ve eleştirmekten kaçınması gerektiğine vurgu yapan Görgün, “Çocuklara destekleyici bir yaklaşım sergilemek ve gerektiğinde cesaretlendirici sözler söylemek, uyum sürecini daha az stresli hale getirebilir” dedi.
“OKULA DAİR HEYECANLARINI BESLEMEK ÖNEMLİ”
Okula yeni başladığı bu dönemde çocukla güvenli bir bağ kurmanın oldukça önemli olduğunu sözlerine ekleyen Görgün, “Okuldan geldikten sonra onu kimin karşılayacağı saat kaçta derslerinin biteceğine kadar tüm bilgileri çocuğa net bir şekilde anlatmaya özen gösterilmeli. Okuluyla ilgili hayaller kurmasında destekleyici olunmalı. Okul sürecini daha keyifli hale getirmek için ise çocukların okula dair heyecanlarını beslemek önemlidir. Beraber çıkacağınız bir kırtasiye alışverişi, çocuğun kendi okul malzemelerini seçmesine olanak tanıyarak okula karşı duyduğu heyecanı artırabilir. Bu, aynı zamanda onun okula daha bağlı ve istekli bir şekilde başlamasını sağlar” ifadelerini kullandı.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.