Öğrencinin ilk sınavı barınma: Pahalılıktan kalacak yer bulunamıyor

Öğrencinin ilk sınavı barınma: Pahalılıktan kalacak yer bulunamıyor
Üniversitelere kayıt sürecinin başlamasıyla öğrencilerin ilk sınavı barınma oldu. Eğitim kalitesiyle ön plana çıkan Ankara’da aylık kira fiyatları ortalama 20 bin, özel yurtlar 9 bin lira ve KYK yurtları ise 600 lira oldu.

Üniversite öğrencilerinin barınma telaşı başladı. Akademik başarısı yüksek üniversiteleri ve kültürel ve sosyal imkanları geniş şehir Ankara’yı yeni kazananlar ve üniversiteyi Ankara’da okumaya devam eden birçok öğrenci kiralık ev ve yurt arayışına girdi. 21 üniversitede 350 binden fazla öğrenci bulunan Ankara’da ağustos ayı itibariyle kiralık dairelerden aylık 20 bin 965 lira; özel yurtlardan 10 bin lira, GSB yurtlarından ise 600 lira ücret alındığı görüldü.

1-002.jpg

YÜZDE 63 ARTTI

Verilere göre Eğitim kalitesi, kütüphaneleri, öğrenci dostu mekanları, kültürel ve sosyal faaliyetleri ile tanınan Ankara’da, kira fiyatları geçen yıla göre yüzde 63 arttı. Başkentte geçen yıl ağustos ayında 13 bin 600 lira olan kira fiyatları bu yıl 20 bin 965 lira oldu. Ankara’da üniversitelerin yoğunlukta olduğu ilçelerden Çankaya’da ortalama kira fiyatları 24 bin lira iken; Yenimahalle’de 16 bin lira, Keçiören’de ise 13 bin lira olarak belirlendi.

3-001.jpg

ÖZEL YURTLAR DA CEP YAKTI

Ankara’daki özel yurtlarda ise geçen yıla göre yüzde 60 fiyat artışı yapıldı. Başkentte ilçe ilçe özel yurt fiyatları yıllık 100 bin liradan başlayıp 400 bin liraya kadar ulaştı. Özel yurt fiyatlarında en uygun fiyatlı ilçe 125 bin lira ile Keçiören olurken; en pahalı ilçe ise 400 bin lira ile Çankaya oldu. Yenimahalle’de ise özel yurt fiyatları 110 bin lira ile 220 bin lira arasında değişti.

4.jpg

EN UCUZU KYK

Geçtiğimiz günlerde başlayan ve bugün son günü olan GSB’ye bağlı KYK yurt başvurularında ise henüz 2024-2025 eğitim öğretim dönemi ücretleri kesinleşmezken; geçen yıl KYK yurtlarında tip 1 ücreti aylık 345 TL, tip 2 aylık 405 TL, tip 3 aylık 480 TL, tip 5 aylık 510 TL ve tip 6 570 TL olarak ödenmişti. Özel yurtlar ve KYK yurtlarındaki fiyatlar hakkında Ulus'a değerlendirmelerde bulunan Tüm Yurt İşverenleri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Baydar, “Özel yurtlarda maliyet yüksek. Bu da öğrenciye aksettirileceği için şu anda talepler tamamen KYK yurtlarına kayıyor” demişti. Baydar, KYK yurtlarındaki kapasite artışlarını da vurgulamıştı.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.