Yeniden müzeye dönüştürüldü: Altınköy yarın açılıyor

Yeniden müzeye dönüştürüldü: Altınköy yarın açılıyor
Bir önceki Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı döneminde ticari bir işletmeye çevrilen Altınköy, Veysel Tiryaki’nin göreve gelmesiyle aslına döndü. Yeniden müzeye dönüştürülen, Altınköy yarın açılıyor.

Veysel Tiryaki’nin Altındağ’a kazandırdığı, Asım Balcı’nın ticari bir işletmeye çevirdiği Altınköy, aslına döndürüldü. Yeniden müzeye çevrilen Altınköy, yarın açılıyor. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin ustalık eseri Altınköy Açık Hava Müzesi ziyaretçilerini bekliyor.

Altınköy’de köy hayatı yeniden canlandırılıyor; hem ev içinde hem dışarda kullanılan eşyaların sergilendiği Köy Müzesi, köy oyuncaklarından oluşan Köy Oyuncakları Müzesi, sebze ve meyvelerin yetiştirildiği bahçeler ile yüzlerce hayvanın olduğu çiftlikler yer alıyor.

Ankaralılar Altınköy Açık Hava Müzesi’ne kavuşuyor. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki’nin ustalık eseri Altınköy Açık Hava Müzesi ticari işletme vasfından çıkartılarak tekrar müzeye dönüştürüldü. Çalışmalar kapsamında kapsamlı bakım onarım sürecinden geçirilen Altınköy ilk açıldığı günlerdeki özelliklerine sahip oldu. Köy kültürünün yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla kurulan Altınköy’deki konaklar, müzeler ve diğer tüm yapılar elden geçirilerek tekrar vatandaşların ilgisine sunuldu.

YENİDEN MÜZE OLDU

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki göreve gelmesiyle ilk iş olarak el attığı Altınköy'ü yeniden müzeye dönüştürdü. Asım Balcı döneminde ticari bir işletme olan Altınköy Açık Hava Müzesi sadece yeme-içme mekanları olan bir yer görünümünden kurtarılarak iyileştirildi. Dönüşüm esnasında yiyecek içecek servisi yapılan konaklarla birlikte tüm mekanlar 2013 yılında olduğu gibi ilk vasıflarıyla yeniden hizmet vermeye başladı. Yapılan çalışmalarda köy konakları, etnografya müzesi, yaban hayatı müzesi, köy oyuncakları müzesi ve değirmen başta olmak üzere tüm yapılarda boyama, rötuş, temizlik, iç ve dış içerik düzenlemeleri gerçekleşti. Aynı zamanda peyzaj çalışmalarıyla da kaldırım ve yollarda düzenleme ile ağaç ve bitkilerde budama ve temizlik işleri yapıldı.

HADİ ALTINKÖY’E

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altınköy’de çalışmaların tamamlandığını belirterek, “Beklediğinize değdi. Yapılacaklar listenize Altınköy Açık Hava Müzesi'ni ziyareti eklemeyi unutmayın. Yeniden müze vasfına kavuşturduğumuz Altınköy’ümüzü, 13 Temmuz Cumartesi günü vatandaşlarımızın hizmetine açıyoruz. 100 yıl öncesinin köy hayatının canlandırıldığı, Ankara’ya değer katan projelerimizden Altınköy Açık Hava Müzemize bekleriz” dedi.

ALTINKÖY’DE NELER VAR?

Altınköy içerisinde 100 yıl öncesine ait; tırmık, anadut, dirgen, dibek, soku, tokaç, havan, el değirmeni, hereni, kuşhane, iği, çotra, sarım tarağı, futun, kulaklı sandık, keşkek tokmağı, sıyırgı gibi araçların sergileniyor. Altınköy’de hem ev içinde hem dışarda kullanılan eşyaların sergilendiği Köy Müzesi ve köy oyuncaklarından oluşan Köy Oyuncakları Müzesi bulunuyor. Bununla birlikte sebze ve meyvelerin yetiştirildiği bahçeler ile yüzlerce hayvanın olduğu çiftlikler de yer alıyor. Köy içerisinde bulunan Bakkal’da ise Altınköy’de yetiştirilen pek çok sebze meyve bulunacak ve köy ekmeği, süt, yumurta, erişte, tarhana, reçel gibi ürünler satın alınabiliyor. Hediyelik eşya dükkanında ise köy mizansenini hatırlatan pek çok hatıralık eşya edinilebiliyor. Köy meydanındaki dükkanlarda ise geleneksel el sanatlarını sergileyen ustalar bulunuyor.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.