Altındağ Belediyesi bağımlılıkla mücadelede bir ilke imza attı
Sosyal belediyecilik çalışmalarıyla ön plana çıkan Altındağ Belediyesi, Ankara’da bir ilke imza atarak bağımlılıkla mücadele konusunda önemli bir adım attı. 12 yaş ve üzerindeki bireylerin tütün, alkol, madde, teknoloji ve kumar bağımlılığı gibi sorunlarıyla mücadele etmelerine destek olmak amacıyla Hayata Sarıl Danışmanlık Merkezi’ni hizmete açtı. Merkezde, yalnızca bağımlılıkla mücadele eden bireylere değil, aynı zamanda onların yakınlarına da psikolojik, sosyal ve danışmanlık desteği sunulacak. Altındağ ilçesi sınırlarında yaşayan vatandaşlara yönelik hizmet veren merkezde, bağımlılık alanında eğitimlerini tamamlamış uzmanlar destek olacak. Merkezde, grup terapistinden aile grup terapistine, sosyal destekten psikolojik desteğe kadar pek çok hizmet ücretsiz olarak verilecek.
BAĞIMLILIĞIN YAŞI 12’YE KADAR DÜŞTÜ
Açılışta konuşan Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, bağımlılığın sadece bireyleri değil, aileleri ve toplumun tamamını tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğini vurguladı. Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da çok sayıda açılış gerçekleştireceklerini belirten Tiryaki, “Altındağ’ı hak ettiği yere taşımak için belediye bütçemizi yatırımlara ayırıyoruz” dedi. Hizmet odaklı belediyecilik anlayışıyla, ilçenin her geçen gün daha yaşanabilir hale geleceğini söyledi. Bağımlılık konusundaki artan tehlikeye dikkat çeken Tiryaki, yalnızca madde bağımlılığının değil, teknoloji, alkol ve sanal kumar bağımlılıklarının da yaygınlaştığını ifade etti. Tiryaki, “Ne yazık ki bağımlılık yaşı 12’ye kadar düştü. Bu nedenle 12 yaş ve üzeri bireylere hizmet verecek bir merkez kurduk” diye konuştu.
“SADECE BİREYİ DEĞİL, TOPLUMU TEHDİT EDİYOR”
Bağımlılığın yalnızca bir kişiyi değil, tüm toplumu etkilediğini belirten Başkan Tiryaki, “Bir bireyin yaşadığı bu sorun, ailesini, mahallesini, hatta ülkeyi tehdit eder hale geldi” dedi. Bu nedenle belediye olarak konuyu görmezden gelemediklerini ve harekete geçtiklerini ifade etti. Merkezin, özellikle bu konuda çaresizlik yaşayan ailelerin yoğun talepleriyle hayata geçirildiğini söyleyen Tiryaki, “Her geçen gün aileler, anneler Bu konuda ciğeri yanan insanlar bizlerle bizim yanımıza gelerek çözüm istiyorlardı. Geçmiş dönemde yaptığımız tecrübelerin ışığında böyle bir tesisi Altındağ'a kazandırdık” ifadelerini kullandı. Daha önce yürüttükleri çalışmalarda büyük başarı elde ettiklerini hatırlatan Tiryaki, “Geçmiş dönemde bu bağımlılıkla mücadele konusundaki başarının çok düşük olduğunu söylerlerdi. Bizzat yaşadığım için söylüyorum. Yüzde 75'in üzerinde bir başarı sağlamıştık” dedi.
“AYNI KARARLILIKLA VE HEYECANLA DEVAM EDİYORUZ”
İyi niyetle yola çıktılarını ve uzman kişilerle çalıştıklarını ifade eden Tiryaki, “Geçmiş dönemde tedavisini yaptırdığımız insanlarla ben bugün Altındağ'da, Ankara'da sık sık karşılaşıyorum. Tekrar evini, barkını tekrar kuran, boşanmışsa tekrar eşiyle bir araya gelen, bekarsa evlenen, iş güç sahibi çocuklarımızı, gençlerimizi sokakta, yolda, trafikte görüyorum. Onlarla bir araya geliyorum. Onun için tekrar aynı ümitle, aynı kararlılıkla, aynı heyecanla devam ediyoruz. Başarının tekrar yüksek bir başarı yakalayacağımıza ümit ediyoruz. Bu çocuklar bizim çocuğumuz. Sadece kendilerini değil, kendi ailesini değil, kendi mahallesini, sokağını, bütün şehri tehdit eder nitelikte boyutta” şeklinde konuştu.
“BU ÇOCUKLAR HEPİMİZİN”
Konuşmasının sonunda bu mücadelede herkese görev düştüğünü vurgulayan Tiryaki, “Bu çocuklar hepimizin. Onların yeniden hayata tutunmaları için elimizden geleni yapacağız” dedi. Dualarla, özveriyle ve ortak bir çabayla bu sorunla mücadelede başarıya ulaşacaklarına inandığını belirterek tüm destekçilere teşekkür etti.
“AK PARTİ BELEDİYECİLİĞİ BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR”
İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, konuşmasında Altındağ Belediyesi’nin örnek bir sosyal sorumluluk projesine imza attığını belirterek, “Kadim medeniyetimizin temelinde insanı yaşatmak vardır. İnsanı yaşatmanın yolu da sağlıklı nesiller yetiştirmekten geçer. Türkiye'de bir ilk olarak bağımlılıkla mücadele merkezini hayata geçiren belediye başkanımızı ve ekibini tebrik ediyorum” dedi. Uyuşturucuyla mücadelede İçişleri Bakanlığı’nın hem arz hem talep yönüyle etkin bir çalışma yürüttüğünü dile getiren Karaloğlu, “Sadece yakalama değil, tedavi ve rehabilitasyon boyutları da büyük önem taşıyor” diye konuştu. Bu merkezlerin, tedavi sürecinden geçen bireylerin tekrar hayata kazandırılması açısından hayati olduğunu ifade etti.
“MÜCADELEDE EN YAKIN HALKAMIZ BELEDİYELERDİR”
Toplumun her kesimini bilinçlendirmeye yönelik projelerden de bahseden Karaloğlu, “Bir çocuğun bağımlılığa yöneldiğini ilk fark eden annelerdir. Bu nedenle ‘En İyi Narkotik Polis Anne’ projesini çok önemsiyoruz” dedi. Ayrıca “Narko Nokta”, “Narko Rehber” ve “Narko Gençlik” gibi projelerle önleyici faaliyetlerin sürdüğünü aktardı. Karaloğlu, madde bağımlılığının yanı sıra sanal kumar, teknoloji, alkol ve sigara gibi bağımlılık türlerinin de toplumu tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Sanal kumar en az uyuşturucu kadar yıkıcı bir bağımlılık türü haline geldi” diye konuştu. Karaloğlu, “Bu mücadelede bizim en yakın halkamız belediyelerdir. Yerel yönetimler olmadan bu sorunla baş etmek mümkün değildir” diyerek bir olmanın önemine dikkat çekti.
ÇÖZÜMLEYİCİ VE EĞİTSEL GÖRÜŞMELER YAPILACAK
Altındağ Belediyesi Hayata Sarıl Danışmanlık Merkezi pek çok hizmeti bir arada bulunduruyor. Kişilere bireysel terapilerde; motivasyonel görüşme, bilişsel davranışçı terapi, nüks-relaps önleme teknikleri, kısa süreli çözüm odaklı terapi ekolleri yüz yüze ve online olarak merkezimizde uygulanacak. Tedavice başarının artması ve aile içi İletişimin güçlendirilmesi için çift ve aile danışmanlığı hizmeti sağlanacak. İlgili kurumlarla iş birliği yapılarak meslek ve hobi edindirme kursları düzenleme, birey ve ailelerinin katılımlarıyla sosyal aktivitelerin düzenlenmesi gibi faaliyetler gerçekleştirilecek. Tedaviye devam eden kişilere yönelik düzenlenen paylaşıma dayalı tedaviyi destekleyici oturumlardan oluşan çözümleyici ve eğitsel görüşmeler yapılacak.
EĞİTİM VE FAALİYETLER GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Tedaviye devam eden kişilerin ailelerinin katılımıyla gerçekleşen, paylaşıma dayalı tedaviyi destekleyici çözümleyici, eğitsel oturumlardan oluşan grup terapileri düzenlenecek. Sunulan tüm hizmetler tamamen gizlilik ilkesi esas alınarak yürütülecek. Kişilerin boş zamanlarını merkezde ye alan kütüphane, satranç, bilardo, bilgisayar ve masa tenisi atölyelerinde değerlendirerek, yeni alışkanlıklar kazanacak. Bağımlılık riskini azaltmak ve toplumda sağlıklı yaşamı desteklemek amacıyla düzenlenen eğitim ve faaliyetler gerçekleştirilecek.
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.