Uzmanı anlattı: Çubuk Agat taşına ilgi büyük

Uzmanı anlattı: Çubuk Agat taşına ilgi büyük
Gemolog Ömer Tosun, aksesuar sektöründe büyük rağbet gören Çubuklu Agat taşı hakkında gazetemize konuştu. Tosun, “Agat taşı süs eşyası olmasının dışında sağlık problemlerine iyi gelmesi sebebiyle de tercih ediliyor” dedi.

Çubuk en kıymetli doğal taşlardan biri olan Agat taşının nadir bir türü olan Çubuklu Agat taşına ev sahipliği yapıyor. Dünyada sadece Çubuk’ta bulunan özel taş, ismini içerisindeki benzersiz çubuk desenlerinden alıyor.

Yarı değerli taşlar arasında yer alan Çubuklu Agat taşı, Çubuk’un 7 farklı köyünde çıkıyor. Estetik ve sağlık açısından yoğun ilgi gören Çubuklu Agat taşından yapılan aksesuarlar büyük bir rağbet görüyor. Çubuklu Agat taşı hakkında gazetemize bilgi veren Gemolog Ömer Tosun, “Kıymetli doğal taş çeşitlerinden birisi olan Çubuklu Agat taşı, dünyada sadece Çubuk’ta çıkıyor” dedi.

1-002.jpg

ÇUBUK’UN 7 KÖYÜNDE ÇIKIYOR

Çubuklu Agat taşı hakkında bilgi veren Gemolog Ömer Tosun, “Çubuk şeklindeki mineral desenleri ve bu desenlerin taşa kattığı çizgili, çubuksu görünümünden dolayı biz bu taşı ‘Çubuk’lu’ Agat olarak tanımlıyoruz. Yarı değerli taşlar arasında yer alan Çubuklu Agat taşı, bölgenin volkanik yapısına yayılmış durumda. Yaklaşık olarak yerin 3 ila 4 metre altında yer alıyor. Andazit bloklarının içerisinde bulunan Agat taşı, Çubuk’un 7 tane köyünde çıkıyor. Bu köylerin içinden en önemlisi Susuz ve Kuyumcu köyleridir” şeklinde konuştu.

2-005.jpg

“OLDUKÇA YOĞUN BİR YAPIYA SAHİP”

Agat taşının teknik özelliklerinden bahseden Tosun, taşın sertliğinin 5,50 ila 7 arasında değiştiğini, 2,54 ila 2,64 arasında da ağırlığa sahip olduğunu belirtti. Taşın oldukça yoğun bir yapıya sahip olduğunu aktaran Tosun, içerisinde bulundurduğu minerallerden kaynaklı farklı desenler oluşturduğunu söyledi.

Yumrular halinde olan taşın renk skalasının değişken olduğuna değinen Tosun, “Çubuk’un coğrafi oluşum koşulları sebebi ile burada çıkan taş; mavi, kahverengi, sarı, yeşil ve karışık renklerde görünüme sahip. Agat taşı, kendi içerisinde bantlı agat, çubuklu agat, krater agat ve snow flex dediğimiz türler olarak kendi içerisinde bölümlere ayrılır. Bizim için en önemlisi ‘Çubuklu Agat’tır” ifadelerini kullandı.

3-002.jpg

“ORİJİNAL RENGİNİ KULLANIYORUZ”

Taşın üretiminde her hangi bir kimyasal madde veya boya kullanmadıklarını dile getiren Tosun, taşın işlenme şekli hakkında şunları aktardı:

“İlk etapta Agat taşını güzelce temizliyoruz. En uygun olacak yerden kesiyoruz ve taşın güzelliğini ortaya çıkarıyoruz. İki parçaya böldüğümüz halini bozmadan, tek bir yüzeyini parlatıyoruz ve meraklılarına satışını yapıyoruz. Ancak yüzük, kolye, bileklik gibi parçalar yapacaksak ona uygun kesim yapıyoruz. Örneğin, kolye taşı yapacaksak kesim işlemini 5 veya 6 milim arasında gerçekleştiriyoruz. Taşın tamamen orijinal rengini kullanarak ürünlerimizi elde ediyoruz”

4-003.jpg

“ÖZENLE İŞLEYEREK AKSESUAR YAPIYORUZ”

Çubuklu Agat taşının birçok alanda kullanıldığının altını çizen Tosun, “Agat taşını özenle işleyerek kolye, bileklik, tespih, yüzük gibi aksesuarlar yapıyoruz. Yapısı itibariyle kendi içerisinde şekiller oluşturduğundan dolayı, büyük parçalarda ürünler çalışılmaya daha müsait. Taşın tek renk olmamasından kaynaklı da harika görsellikte ürünler çıkıyor” dedi.

YOĞUN İLGİ GÖRÜYOR

Günümüzde Çubuklu Agat taşını hem sağlık problemlerine çözüm bulmak hem de görsel açıdan kullanmak için tercih edildiğine değinen Tosun, “Vatandaşlar Çubuklu Agat taşını, süs eşyası olmasının dışında birçok sağlık problemine iyi gelmesi sebebiyle de kullanıyor. Özellikle strese ve ağrılara karşı iyi gelmesinden kaynaklı yoğun ilgi görüyor. Ayrıca uykusuzluğa ve cilt rahatsızlıklarına da iyi geldiğini söyleniyor. Çubuklu Agat taşı farklı renk ve dokusu ile koleksiyonerler tarafından oldukça rağbet görüyor. Sırf bu taşı almak için Çubuk’a gelenler oluyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.