TMMOB yönetmelik değişikliğiyle Basın İlan Kanunu’nu hiçe saydı

TMMOB yönetmelik değişikliğiyle Basın İlan Kanunu’nu hiçe saydı
Sadece aylık aidat geliri 35 milyon TL olan TMMOB, yürürlükteki kanun ve yönetmeliği hiçe sayan bir kararla, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla gazetelerde yayımlanması zorunlu olan Genel Kurul ilanlarını kesti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), yürürlükteki ilgili kanun ve yönetmeliği hiçe sayan bir yönetmelik değişikliği yaptı.

TMMOB, ana yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle, kanuni bir zorunluluk olan Genel Kurul ilanlarının gazete ve internet sitelerinde yayımlanmasına dair maddeyi ortadan kaldırmaya çalıştı. Birliğin bu kanun tanımazlığı resmi ilan hakkı olan internet haber siteleri ile gazetelerin büyük tepkisini çekti.

YEREL BASINA DARBE

Her fırsatta emekçilerin haklarından dem vurup, Devlet’in almış olduğu tasarruf tedbirlerine sert bir dille karşı çıkan TMMOB’un bu keyfi kararı özellikle “yerel basına darbe” olarak değerlendirildi.

İŞTE O DEĞİŞİKLİK

15 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”te, “Oda merkezlerinin bulunduğu yerlerde birer gazetede” ifadesi kaldırılıp yerine “Birliğin ilan yeri ile Birlik kurumsal internet sitesinde” ifadesi getirildi.

KAMUOYUNUN BİLGİLENDİRİLMESİNDEN KAÇINILIYOR

Böylelikle Birlik Genel Kurul ilanlarının gazete ve internet sitelerinde yayımlanması zorunluluğu ortadan kaldırılmaya çalışıldı.

birlik-yonetmelik-degisikligi.jpg

KANUN VE YÖNETMELİĞE AYKIRI

TMMOB’un bu yönetmelik değişikliği, 195 sayılı “Basın İlan Kurumu Teşkiline Dair Kanun” ile “Resmi İlan Ve Reklam Yönetmeliği”ne aykırı çıktı.

MADDE 29: RESMİ İLANLARIN TARİFİ

195 sayılı kanunun 29. maddesinde “resmi ilanlar” şu şekilde tarif ediliyor: “a-Kanun, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve yönetmeliklerle yayınlanması mecburi olan (Özel dernekler hariç) veya, b-Genel ve katma bütçeli dairelerle il özel idareleri, belediyeler, köyler ve İktisadi Devlet Teşekkülleri ve sermayesinin yarısından fazlası kamu hukuku tüzel kişilerine ait bulunan teşekküllerin verdikleri. Reklam mahiyetini taşımayan ilanlar, resmi ilan sayılır.”

29.jpg

YÖNETMELİK 5. MADDE NE DİYOR?

Resmi İlan Ve Reklam Yönetmeliği’nde de, hangi kurumların ilanlarının resmi ilan olduğu tek tek sayılıyor. Maddede “odalar” ve “birlikler” açıkça şöyle yer alıyor: “Merkezî yönetim kapsamındaki idareler, mahallî idareler, sosyal güvenlik kurumları, üniversiteler, odalar ve borsalar, birlikler, barolar, kamu iktisadi teşebbüsleri, sermayesinin yarısından fazlası kamu tüzel kişilerine ait teşekküller ve bunların iştiraklerine ait reklam niteliği taşımayan ilanlar, resmi ilandır.”

yonetmelik-bik.jpg

EMİN KORAMAZ’DAN CEVAP BEKLENİYOR

TMMOB’un, bu açık hükümlere rağmen yaptığı sözkonusu yönetmelik değişikliği “kanun tanımazlık” olarak değerlendiriliyor. Kanun ve yönetmeliği hiçe sayan Birliğin bu tavrı ayrıca, “gazetelerin ve gazetecilerin ekmeğine göz dikme” şeklinde yorumlanıyor.

emin-koramaz.jpg

Bu arada, konuyla ilgili olarak görüşmek isteyip, sorularımızı ulaştırdığımız TMMOB Başkanı Emin Koramaz’dan henüz bir dönüş olmadı.

AYLIK AİDAT GELİRİ 35 MİLYON TL

30’a yakın odanın üst çatı birliği olan TMMOB’un yaklaşık 700 bin üyesi bulunuyor. TMMOB her bir üyesinden aylık 50 TL aidat topluyor. Birlik sadece aidatlardan aylık 35 milyon TL gelir elde ediyor.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.