Eğitimde yeni merkez Ankara: Şehirdeki öğrenci nüfusu patladı

Eğitimde yeni merkez Ankara: Şehirdeki öğrenci nüfusu patladı
Ankara’daki öğrenci nüfusu hızla artıyor. Akademik verilere Türkiye’de 7 milyon 81 bin üniversite öğrencisi eğitim görüyor. Ankara, 374 bin 22 kişilik öğrenci nüfusuyla İzmir, Konya ve Antalya gibi üniversite şehirlerinin önünde dördüncü sırada.

Ankara, Türkiye'nin eğitim ve akademik camiasında önemli bir yere sahip olmaya devam ediyor. Hem üniversite sayısı hem de öğrenci nüfusu ile ülkenin en önemli eğitim merkezlerinden biri olan başkent, toplam 22 üniversiteye ev sahipliği yapıyor.

Türkiye genelinde toplam 208 üniversite bulunurken üniversite yoğunluğu bakımından Ankara, İstanbul’un ardından ikinci sırada yer alıyor.

kampus.jpg

TANINMIŞ VAKIF ÜNİVERSİTELERİ

Ankara’daki 22 üniversitenin 14’ü vakıf üniversitesi statüsünde. Veriler, şehri vakıf üniversiteleri açısından İstanbul'dan sonra ikinci sıraya yerleştiriyor. Türkiye genelinde toplam 75 vakıf üniversitesi bulunuyor. Diğer şehirler ise vakıf üniversitesi sayısında Ankara'nın gerisinde; İzmir ve Antalya'da sadece 3'er vakıf üniversitesi bulunuyor.

Bilkent, Başkent, TOBB, Atılım ve Çankaya Üniversitesi gibi uluslararası camiada saygı gören üniversiteleri ile Ankara, eğitimde fark oluşturuyor.

cebeci-kampus.jpg

ÖĞRENCİ NÜFUSU YOĞUN

2023/24 akademik yılı verilerine göre Türkiye genelinde toplam 7.081.289 öğrenci eğitim görüyor. Bu öğrencilerin 374.022’si Ankara’da bulunuyor. Veriler başkenti öğrenci sayısı bakımından Türkiye’de dördüncü sıraya yerleştiriyor.

Eskişehir 1.817.807 öğrenci ile zirvede yer alırken, İstanbul 1.533.948 öğrenci ile ikinci sırada. Erzurum ise 562.850 öğrenci ile üçüncü sırada.

gazi-universitesi.jpg

PROFESÖR SAYISI YÜKSEK

2023 verilerine göre Türkiye genelinde toplam 36.740 profesör görev yapıyor.

Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul, profesör sayısında da lider konumda. İstanbul, 9.526 profesör ile ülke genelindeki profesörlerin yaklaşık yüzde 26’sına ev sahipliği yapıyor.

Ankara 5.589 profesör ile Türkiye genelinde ikinci sırada.

Ege Bölgesi'nin en büyük şehri İzmir 2.442 profesör ile üçüncü sırada.

Konya 1.209 profesör ile dördüncü sırada yer alırken, Eskişehir 964 profesör ile beşinci sırada bulunuyor.

Kaynak:www.haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.