Çubuk turşusu sofralara geliyor
Çubuk’un tescilli lezzetlerinden biri olan Çubuk turşusunun kurulumu başladı. Lezzeti dillere destan, çıtırlığı ile meşhur salatalık turşusu, geleneksel yöntemlerle kurularak sofralarda yerini almaya hazırlanıyor. Doğal ve taze malzemeler ile kurulan turşu, her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük ilgi görüyor.
Turşu yapım sürecinde özenle seçilen sebzeler, tamamen doğal yöntemlerle fermente ediliyor. Fermente işlemi turşunun hem sağlık açısından faydalı olmasını sağlıyor hem de lezzetine lezzet katıyor.
TAZE MALZEMELERLE KURULUYOR
Vatandaşlar tarafından en çok tercih edilen turşu çeşitlerinden birisi olan salatalık turşularının kurumuna başladıklarını söyleyen Satı Özkan, “Sebzeler, çiftçiler tarafından gün içerisinde tarlalardan toplanıyor. Taze olarak bizlere ulaşan sebzeleri güzelce yıkıyoruz. 0 numarası ile 1 numarasını birbirinden ayırıyoruz. Ardından turşunun aromasını daha iyi çekmesi ve içinin boşalmaması için delme işlemini gerçekleştiriyoruz. Hazır hale gelen malzemeler ile turşunun kurulumunu yapıyoruz. Sonra kapağını hemen kapatmıyoruz. Bir gün boyunca fermente olmasını bekliyoruz ve ertesi gün kapağını kapatarak satışa hazır hele gelene kadar bekletiyoruz” şeklinde konuştu.
PÜF NOKTASI “SİRKE”
Özkan, turşu kuranların aklında yer edinen sorulardan bir tanesi olan “En iyi turşu sirke ile mi olur? Limon ile mi?” sorusunun cevabını şu sözler ile anlattı:
Bizler turşu kurumunda sirkeyi tercih ediyoruz. Çünkü en lezzetli ve kütür kütür turşu sirkeyle yapılan turşudur. Uzun süre muhafaza edilebilmesi ve fermente süresi açısından da sirke en uygun olanıdır. Turşu kurumunda başka teknikler de deneyimledik. Ancak en sağlıklısı ve iyisinin sirke olduğunu gördük. Sirkenin yanı sıra turşuyu uzun süre muhafaza eden bir diğer önemli unsur ise tuz oranı. Tuzu kesinlikle çok olmalıdır, aksi takdirde turşu kısa sürede eriyeceği gibi kütür kütür de olmaz.”
LEZZETİ DEREOTUNDA SAKLI
Tadı ile baş döndüren Çubuk turşusunun püf noktası hakkında bilgi veren Özkan, şunları kaydetti:
“Turşularımızı yaparken malzemelerin tamamını Çubuk’ta yetişen ürünlerden kullanıyoruz. İçeresinde kullandığımız sarımsağa kadar ilçemizde yetişen ürünleri tercih ediyoruz. Namı yurt dışına kadar yayılan turşumuzun kurulumunda içerisine baharat olarak, defneyaprağı, top karabiber dereotu, sarımsak ve acı biber kullanıyoruz. Turşuya aromasını defneyaprağı ve dereotu veriyor. Çubuk bölgesine özel, sadece bu topraklarda yetişen oldukça lezzetli ve kokulu endemik bir dereotu var. Bizler de turşularımızın kurumunda bu dereotunu kullanıyoruz. Oldukça nadir olan bu dereotu çeşidi turşunun lezzetine lezzet katıyor”
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.