Başkentray'da flaş gelişme: 16 kilometre yeni hat geliyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’da yapımı süren Sincan (OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceledi. Güzergah boyunca teknik ekiple birlikte incelemelerde bulunan Bakan Uraloğlu, projenin hem yolcu hem de yük taşımacılığı açısından başkentte yeni bir dönemin kapılarını aralayacağını vurguladı.
Toplamda 16 bin 17 metre uzunluğundaki demiryolu hattının Ankara’nın ulaşım ağına önemli bir katkı sunacağını belirten Uraloğlu, “Projemiz, Sincan’dan başlayarak Yenikent’e uzanan 12 kilometrelik Başkentray Banliyö Hattı’nı ve Yenikent’ten Kazan Soda tesislerine uzanacak 4 bin 17 metrelik iltisak hattını kapsıyor” dedi.
“YILDA 4.4 MİLYON TON YÜK TAŞIYACAĞIZ”
Proje kapsamında Sincan-Yenikent arasında çift hatlı yeni bir demiryolu inşa ettiklerini açıklayan Uraloğlu, bu hatta Organize Sanayi Bölgesi, Yenikent-1 ve Yenikent-2 olmak üzere üç yeni istasyonun da yer alacağını söyledi. Bakan Uraloğlu, “Bu proje ile Başkentray’ı Yenikent’e kadar uzatarak bölgeyi metropol toplu taşıma ağına entegre edeceğiz. 600 bini aşkın nüfusa sahip Yenikent'e hızlı, konforlu ve güvenli ulaşım sunacağız” diye konuştu.
Kazan Soda tesislerine bağlanacak iltisak hattı sayesinde yılda 4.4 milyon ton yük taşınacağının altını çizen Uraloğlu, “Fabrikada üretilen soda külünü demiryolu ile limanlara ulaştırarak dünya pazarına sunacağız. Böylece ülke ekonomisine ciddi katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.
“BÖLGESEL KALKINMAYA VE YEŞİL DÖNÜŞÜME KATKI”
Projenin yalnızca ulaşım altyapısını güçlendirmekle kalmayacağını, çevre ve ekonomi açısından da önemli kazanımlar getireceğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Tırlarla yapılan taşımaları demiryoluna kaydırarak karbon emisyonunu azaltacağız. Bu proje, bölgesel kalkınmaya destek olacak ve Türkiye’nin uluslararası pazarlara erişimini hızlandıracak çok kıymetli bir adım” dedi.
ALTYAPIDA %85, ÜSTYAPIDA %44 TAMAMLANDI
Çalışmaların son durumu hakkında da bilgi veren Uraloğlu, altyapı işlerinde yüzde 85, üstyapıda ise yüzde 44 oranında ilerleme sağlandığını belirtti. Aç-kapa yöntemiyle inşa edilen 2 bin 239 metre uzunluğundaki 11 tünelin yüzde 99’u tamamlandı. Ayrıca toplam uzunluğu 408 metre olan 4 köprünün inşasında yüzde 88 oranında ilerleme kaydedildi. Proje için ihtiyaç duyulan 3 bin 560 ton rayın 3 bin 467 tonunun şantiyeye sevk edildiğini açıklayan Uraloğlu, “Şu anda sahada 268 personelimiz ve 127 makinemizle 7/24 esasına göre çalışıyoruz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.