Ankara'daki tarihi Roma Tiyatrosu kasım ayında halka açılacak

Ankara'daki tarihi Roma Tiyatrosu kasım ayında halka açılacak
Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restorasyonu gerçekleştirilen iki bin yıllık Antik Roma Tiyatrosu, kasım ayında milletin ziyaretine açılacak.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından restorasyonu ve kazı işlemleri gerçekleştirilen iki bin yıllık Antik Roma Tiyatrosu'nun, çalışmaları büyük bir titizlikle devam ediyor. ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Çetin Ünal’dan edindiğimiz bilgilere göre, Antik Roma Tiyatrosu kasım ayında ziyarete açılması planlanıyor. Hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler tarafından kültürel bir cazibe merkezi haline gelmesi planlanan alan, ay ışığında konserlere ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapacak.

1-004.jpg

KASIM’DA HİZMETE AÇILMASI PLANLANIYOR

ABB Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanı Çetin Ünal, Ulus'a yaptığı açıklamada Antik Roma Tiyatrosu'ndaki restorasyon ve kazı çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını dile getirdi. Tiyatroda yapılması gereken birkaç tadilat ve çevre düzenlemesi işlemi kaldığını belirten Ünal, çalışmaların kısa süre içinde tamamlanacağını aktardı. Ünal, Antik Roma Tiyatrosu'nun planlamalarına göre, Kasım ayı gibi halkın ziyaretine açılmasını planladıklarını sözlerine ekledi.

3-003.jpg

AÇIK HAVA SAHNESİ OLACAK

Çalışmaları hızla devam eden Arkeopark projesi tamamlandığında, başkentliler kazı alanları ve buluntuları inceleyebilecekleri açık hava müzesine kavuşacak. Yapı içerisinde, çocuklara ve gençlere arkeolojiyi tanıtmayı amaçlayan atölyeler, Ankara'nın tarihi katmanlarını anlatan sergiler, tematik çocuk kitaplığı ve sanal gerçeklik (VR) deneyimleri yer alacak. Bu sayede ziyarete gelen herkes tarihi yapıları interaktif bir şekilde keşfedebilecek.

4-002.jpg

BİN 500 KİŞİLİK SEYİRCİ KAPASİTESİ

Roma Tiyatrosu'nun restorasyon projesi, ABD Büyükelçileri Kültürel Mirası Koruma Fonu (AFCP) tarafından fonlanıyor. Roma Tiyatrosu, uluslararası alanda pek çok antik tiyatro rekonstrüksiyonu örnek alınarak titizlikle hazırlanıyor. Açık hava sahnesi tamamlandığında bin 500 kişiye yakın bir seyirciyi ağırlayacak. Modern kent yapısı altında kalan veya orijinal hâli tam olarak tahmin edilemeyen mimari bölümlerin fiziksel olarak tamamlanmadan bırakılması bilimsel olarak tercih ediliyor. Bunun yerine, yapının tamamının dijital olarak 3 boyutlu şekilde yeniden inşa edilmesi planlanıyor.

KÜLTÜREL BİRİKİME KATKI SAĞLAYACAK

Çocuklar ve gençlerin arkeolojik kazı deneyimi yaşayabilecekleri özel oyun alanları, açık hava sergileri ve seyir terasları yer alacak. Alanlar, kazılarda ortaya çıkarılan buluntuların ve mimari yapıların detaylı bir şekilde incelenmesine imkân sağlayacak. Tüm şehre hitap eden bir müze kafe ve seyir kafesi de sosyal bir buluşma noktası olarak hizmet sunacak. Proje ile başkentin Roma İmparatorluğu Dönemi’nde de önemli bir Roma kenti olduğunu gösteren, köklü tarihin ışık tutan bu zengin tarihsel mirası güncel kullanımla birleştirerek kentin kültürel birikimine katkıda bulunması hedefleniyor.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.