Ankara'da tehlike büyük: OGM acilen vardiya sistemine geçmeli

Ankara'da tehlike büyük: OGM acilen vardiya sistemine geçmeli
Orman Mühendisleri Başkanı Hasan Türkyılmaz, Nallıhan, Beypazarı ve Çamlıdere’nin yüksek orman yangını riski taşıdığını belirtti. Türkyılmaz, Orman Genel Müdürlüğü'nün vardiyalı sisteme geçmesi gerektiğini söyledi.

Orman Mühendisleri Başkanı Hasan Türkyılmaz, Ankara’da orman yangını riski taşıyan ilçelerin Nallıhan, Beypazarı ve Çamlıdere olarak öne çıktığını ifade etti. Yangınların yüzde 90'ının insan kaynaklı olduğunu vurgulayan Türkyılmaz, devletin izin verdiği alanlar dışında yapılan pikniklerin riski artırdığını belirtti. Türkyılmaz, Türkiye’nin dünyada orman yangınlarını söndürme ve kontrol altına alma konusunda zirvede olduğunu söyleyerek, “Orman Genel Müdürlüğü bu konuda 26 uçak, 105 helikopter ve 14 insansız hava aracıyla ciddi bir hava filosuna sahip. Kara filosu olarak da 7 bin 500 civarında greyder, dozer, ekskavatör, arazöz, yangın müdahale aracı ve su tankeri gibi araçlara sahip. Tek noksanlık bu araçları kullanacak iş gücünde ortaya çıkıyor. Bu konu da yangın sezonunda uygulanacak vardiya sistemi ile çözülebilir” dedi.

4.jpg

ANKARA DA RİSKLİ

Orman Mühendisleri Başkanı Hasan Türkyılmaz, Ankara’da yangın riski taşıyan bölgeleri şu şekilde açıkladı:

“Türkiye ormanlarının yüzde 55’i yangın riski taşıyor. Ankara Bölge Müdürlüğü içinde ise özellikle son yılarda Nallıhan, Beypazarı ve Çamlıdere gibi ilçelerde orman yangınları çıkıyor ve riski devam ediyor. Ormanın olduğu her alan tedbirli davranılmadığı müddetçe yangın riski ile karşı karşıya kalıyor. Ankara’mızda da en çok bu bölgelere dikkat etmek gerekiyor.”

2-003.jpg

YÜZDE 90 İNSAN FAKTÖRÜ KAYNAKLI

Çıkan yangınların bilinci veya bilinçsiz yüzde 90 insan nedeniyle çıktığını belirten Türkyılmaz, “Yangınların yüzde 90'ının insan faktöründen kaynaklandığı düşünüldüğünde, devletin izin verdiği alanlar dışında yapılan pikniklerin yangın riskini büyük ölçüde artırıyor. Orman içinden geçen elektrik iletim ve nakil hatlarının ilgili kurum tarafından nizami olarak yapılması gerekiyor. Nizami olarak yapılmayan bakımlar da büyü oranda yangın riski oluşturuyor. Yangınlarımızın bir kısmı bu nedenlerden kaynaklanırken yaklaşık yüzde 10 gibi bir kısmı da yıldırımlar nedeniyle oluşuyor. Özellikle yıldırım kaynaklı orman yangınları için bir çözüm söz konusu değil” şeklinde konuştu.

3.jpg

VARDİYALI SİSTEM GEREKİYOR

Hasan Türkyılmaz, Türkiye’nin dünyada orman yangınlarını söndürme ve kontrol altına alma konusunda zirvede olduğunu söyleyerek, “Orman Genel Müdürlüğü bu konuda 26 uçak, 105 helikopter ve 14 insansız hava aracıyla ciddi bir hava filosuna sahip. Kara filosu olarak da 7 bin 500 civarında greyder, dozer, ekskavatör, arazöz, yangın müdahale aracı ve su tankeri gibi araçlara sahip. Bu açıdan bir noksanlık söz konusu değil. Fakat insan gücü olarak ciddi anlamda bir eksikliğimiz bulunuyor. Ne kadar geniş filolarınız olsa da bu araçları sevk ve idare eden insandır. Emniyet teşkilatı ve silahlı kuvvetlerde olduğu gibi Orman Genel Müdürlüğü de 1 Mayıs- 30 Kasım arasındaki 7 aylık yangın sezonunda vardiyalı sisteme geçmeli” dedi.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.