Ankara Çıkrıkçılar Yokuşu’nda 51 yapı restorasyona alındı

Ankara Çıkrıkçılar Yokuşu’nda 51 yapı restorasyona alındı
Ankara Büyükşehir tarafından Çıkrıkçılar Yokuşu’nda yürütülen Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi kapsamında 6 tescilli 39 tescilsiz olmak üzere 45 parselde yer alan toplam 51 yapıda restorasyon çalışmaları gerçekleştiriliyor.

Ankara’nın en eski ticaret merkezlerinden biri olan Çıkrıkçılar Yokuşu, Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım Projesi kapsamında yenileniyor. Restorasyon projesi kapsamında, 6 tescilli 39 tescilsiz olmak üzere 45 parselde yer alan toplam 51 yapıda çalışmalar gerçekleştiriliyor. Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihiyle önemli bir kültürel miras niteliği taşıyan bu bölge, yapılacak restorasyon çalışmalarıyla hem tarihi dokusunu koruyacak hem de modern bir görünüme kavuşacak.

2.jpg

TARİHİ ÇIKRIKÇILAR YOKUŞU YENİDEN CANLANIYOR

Altındağ’da yer alan Çıkrıkçılar Yokuşu, uzun yıllardır şehrin ticaret hayatında önemli bir rol üstleniyor. Geçmişte zanaatkarların ve esnafın yoğunlukta olduğu bu bölge, günümüzde de tarihi dükkanları, antikacıları ve geleneksel ürün satan esnaflarıyla dikkat çekiyor. Ancak zamanla yıpranan binalar ve altyapı eksiklikleri sebebiyle tarihi bölge eski cazibesini yitirmişti. Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından 2021 yılında açılan “Çıkrıkçılar Yokuşu Sokak Sağlıklaştırma ve Kentsel Tasarım” ihalesi ile alt yapı ve dış cephe olarak yenilenmesi planlanmıştı. Yaklaşık 3 ay önce başlayan restorasyon ve sağlıklaştırma çalışmalarıyla Çıkrıkçılar Yokuşu, hem kültürel mirasın korunacağı hem de modern ticaretin sürdürülebileceği bir alan haline getirilecek.

51 YAPI RESTORASYON KAPSAMINDA

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Çıkrıkçılar Yokuşu’nun sokak sağlıklaştırma ve kentsel tasarım projesinin en verimli şekilde yürütülebilmesi için danışmanlık hizmeti alım ihalesi gerçekleştirmişti. Danışmanlık hizmeti alımı süreci tamamlandıktan sonra uygulama aşamasına geçilen restorasyon projesi kapsamında, 6 tescilli 39 tescilsiz olmak üzere 45 parselde yer alan toplam 51 yapıda çalışmalar gerçekleştiriliyor. Restorasyon çalışmaları, tamamen bölgenin mimari dokusuyla uyumlu ve aslına uygun olacak şekilde ilerleniyor. Binalarda cephe iyileştirme ve yenileme işlemleri gerçekleştiriliyor. Altyapı ve sokak düzenlemeleriyle bölgenin erişilebilirliği artırılacak.

TARİHİ DOKU KORUNARAK MODERN BİR ALTYAPI SAĞLANACAK

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen proje tamamlandığında, Ankara’nın en önemli kültürel ve ticari merkezlerinden biri olan Çıkrıkçılar Yokuşu, tarihi kimliğini koruyarak yeniden canlanmış olacak. Sokak sağlıklaştırma çalışmaları, bölgenin tarihi dokusunu koruyarak modern ihtiyaçlara uygun bir çehreye kavuşmasını sağlayacak. Tarihi binaların restorasyonu, dükkân cephelerinin iyileştirilmesi ve altyapı çalışmalarının tamamlanmasıyla bölge, hem esnaf hem de ziyaretçiler için daha güvenli, konforlu ve estetik bir ticaret alanına dönüşecek.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.