4'üncü Uluslararası Kukla ve Karagöz Festivali Ankara'da başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, Hadi Poyrazoğlu Geleneksel Türk Tiyatrosunu Yaşatma Derneği tarafından bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali, sanatseverlerle buluştu. Festivalin açılış töreni, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde büyük bir coşkuyla gerçekleşti. Geleneksel sanatları yaşatma ve genç kuşaklara aktarma misyonunu taşıyan festival; 21-25 Nisan tarihleri arasında Ankara’da başlayıp, 26 Nisan’da İstanbul, 28-30 Nisan’da Azerbaycan, 2-5 Mayıs’ta Özbekistan ve 9-12 Mayıs’ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile devam edecek. Festival kapsamında; yerli ve yabancı ekiplerin kukla ve Karagöz gösterilerinin yanı sıra, Türk Hava Kurumu iş birliğiyle Maket Uçak Yapım Atölyesi, Yaşayan İnsan Hazinesi Ali Akbey’in rehberliğinde Ahşap Karagöz Yapım Atölyesi gibi interaktif etkinlikler de yer alacak. Etkinliklerde; Azerbaycan Bakü Devlet Kukla Tiyatrosu, Özbekistan Devlet Kukla Tiyatrosu, Kıbrıslı kukla sanatçısı İzel Seylani ve Türkiye’nin önde gelen Karagöz ve kukla sanatçıları sahne alacak. Gelenekten ilham alan bu renkli festival, izleyicilerine hem eğlenceli hem de kültürel bir deneyim sunacak.
HAYALLE BAŞLADI, ULUSLARARASI DÜZEYE ULAŞTI
Hadi Poyrazoğlu’nun torunu, aynı festivalin proje koordinatörü olan somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı Şafak Poyrazoğlu, dedesi Hadi Poyrazoğlu’nun mirasını yaşatma azmiyle başladığı bu özel kültür yolculuğunu 4’üncü yılına taşıdı. 2022 yılında bir hayalle başlayan bu proje, bugün hem kapsamı hem de etkisiyle uluslararası düzeye ulaşmış durumda. Festivalin açılış konuşmasını yapan Poyrazoğlu, “Bu projeyi sizlerle birlikte her geçen yıl daha da büyütmek, genişletmek ve daha keyifli hale getirmek benim için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı” sözleriyle duygularını dile getirdi. 5 farklı noktada sürecek olan festival hakkında Poyrazoğlu, şunları kaydetti:
“5 gün boyunca Ankara’da sürecek etkinliklerimizin ardından İstanbul’da devam edeceğiz. Sonrasında ise kardeş ülkemiz Azerbaycan’a, oradan Özbekistan’a ve Kıbrıs’a uzanacağız. İlk başladığımızda sadece 4 günlük bir programla yola çıkmıştık. Bugün festivalimiz tam 3 haftaya yayılan bir etkinlik dizisine dönüştü. Bu gelişim bizleri çok mutlu ediyor.”
11 FARKLI SANATÇI SAHNE ALACAK
Festivalin bu yıl her zamankinden daha renkli geçeceğini ifade eden Poyrazoğlu, “Bu yıl 11 farklı sanatçının kukla ve Karagöz oyunları sahnelenecek. Özbekistan Devleti Kukla Tiyatrosu sanatçıları ile Azerbaycan'dan gelen kukla sanatçıları festivalimize katılıyor. Ayrıca ‘Geçmişten Günümüze Karagöz’ başlıklı bir söyleşimiz olacak. Gazi Üniversitesi’nde Mustafa Mutlu hocamızın katılımıyla düzenlenecek panel düzenlenecek” dedi. Yaşayan İnsan Hazinesi unvanına sahip, ahşap kukla ve Karagöz ustası Ali Akbey’in de festivalde yer alacağını belirten Poyrazoğlu, “Ali Akbey, çocuklarla birlikte ahşaptan Karagöz figürleri yapacak. Bunun dışında Kıbrıs’tan ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen kukla ve Karagöz sanatçılarımız da festival coşkusuna renk katıyor” diye konuştu.
“ATATÜRK’ÜN HUZURUNDA KUKLA GÖSTERİSİ YAPMIŞ”
Dedesi Hadi Poyrazoğlu’nun, Türkiye’nin dört bir yanını dolaşarak Edirne’den Hakkari’ye kadar gitmediği şehir kalmadığını, halk evlerinde kukla ve Karagöz gösterileri sunduğunu belirten Poyrazoğlu, “Dedem, 1934 yılında bizzat Atatürk’ün huzurunda kukla gösterisi yapmış. 1935’te ise İsmet İnönü’nün köşkünde Erdal ve Ömer İnönü’nün sünnet töreninde sahne almış. Yaşamını tamamen bu sanata adamış bir ustaydı. Biz de onun adını yaşatmak ve bu kıymetli mirasın unutulmamasını sağlamak amacıyla bu festivali düzenledik” ifadelerini kullandı.
“DÜNYANIN EN BÜYÜK KUKLA FESTİVALİNİ GERÇEKLEŞTİRDİK”
Gerçekleştirilen Uluslararası Hadi Poyrazoğlu Kukla ve Karagöz Festivali’nin detaylarını ve bu büyük başarının arkasındaki süreci anlatan Proje Koordinatörü AHID Genel Başkan Yardımcısı Sanem Arıkan, “İlkinde dedik ki, bu festivali uluslararası yapacağız. İkincisinde sadece gelenleri değil, biz de ülkelerine giderek katılım sağlayacağız dedik. Bunu da başardık. Üçüncüsünde ise söz verdik; En büyüğünü yapacağız. Bugün geldiğimiz noktada bunu başardık” diye konuştu. Arıkan, 5 ülkenin destek verdiği, 4 ülkenin bakanlıklarının doğrudan dâhil olduğu projede çok büyük emek verdiklerini vurgulayarak, sanatın birleştirici gücüne dikkat çekti. Bu yıl Rusya’ya geçerek, toplam 45 sanatçı, 28 atölye ve 4 ülkenin katılımıyla dünyanın en büyük kukla festivalini gerçekleştirdiklerini belirten Arıkan, emeği geçen herkese teşekkür etti.
Etkinliğin amacının yalnızca bir festival düzenlemek olmadığını söyleyen Arıkan, “Sanatımıza hizmet etmek, Hadi Baba’nın adını yaşatmak ve sanatçılarımıza destek vermek en büyük hedeflerimizdendi” dedi. Ayrıca Türk kimliğini ve kültürel mirası korumanın yolunun sanatçılardan geçtiğini vurguladı:
“Kimliğimizi koruyup gelecek nesillere aktaranlar sanatçılarımızdır. Bu yüzden sanatçımıza sahip çıkmalıyız.”
“SANATLARIMIZ BİZLER İÇİN ÇOK KIYMETLİ”
Sanata sahip çıkmanın büyük bir sorumluluk olduğunu belirterek cümlelerine başlayan Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, özellikle kukla ve Karagöz gibi kültürel miras niteliğindeki sanat dallarının değerinin altını şu cümlelerle çizdi:
“Bu sanatlarımız bizler için çok kıymetli. Şu anda bu sanatlar yurt dışında da tanıtılıyor, dünyaya sunuluyor. Bu konuda büyük çaba sarf ediyoruz. Ancak itiraf etmek gerekirse, biraz geç kaldık. Artık bu süreci biraz daha hızlandırmamız, daha hızlı hareket etmemiz gerekiyor. Bizler de devlet yöneticileri olarak elimizden gelen ne varsa yapmaya hazırız.”
Kaynak:haberilksayfa.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.