100 yıllık tarih Mansur Yavaş'ın direktifiyle restorasyona alındı

100 yıllık tarih Mansur Yavaş'ın direktifiyle restorasyona alındı
Ankara'nın sembol binalardan 100 yıllık Gülhane İşhanı, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan “Anafartalar Caddesi Sokak Sağlamlaştırma ve Kentsel Tasarım Yapım İşi” kapsamında restorasyona alındı.

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından Ağustos ayının ilk haftası başlatılan “Anafartalar Caddesi Sokak Sağlamlaştırma ve Kentsel Tasarım Yapım İşi” kapsamında, Altındağ’ın sembol binalarından birisi olan 100 yıllık Gülhane İşhanı restorasyona alındı. Aslına uygun şekilde restore edilen Gülhane İşhanı’nı Ulus gazetesi yerinde inceledi. Yapılan çalışmalar hakkında, Ulus’a özel açıklamalarda bulunan bina sahibi Nedim Çalapkulu, “Restore çalışmaları kapsamında binanın dış cephesinde aslına uygun olmayan yerler varsa bunlar tespit edilecek. Tespit edilen alanlar orijinal haline uygun şekilde düzeltilecek” dedi. Çalışmaları titizlikle yürütülen işhanının 1 ayda tamamlanması planlanıyor.

4-004.jpg

ASLINA UYGUN YENİLEME

Ulus’un en işlek yerlerinden biri olan Anafartalar Caddesi’nde, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Tabiat Varlıkları Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan “Anafartalar Caddesi Sokak Sağlamlaştırma ve Kentsel Tasarım Yapım İşi” kapsamında restorasyona giren Gülhane İşhanı hakkında konuşan Nedim Çalapkulu, şunları aktardı:

“Binanın sağlıklaştırma çalışmaları, Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı tarafından Anafartalar Caddesi Sokak Yenileme Çalışması Projesi kapsamında yapılıyor. Ağustos ayının başında çalışmaları başlayan sağlamlaştırma çalışmaları, 1 ay kadar devam edecek. Binanın tadilatı aslına uygun şekilde yapılmak üzere iskele kuruldu. Şu anda da binanın dış cepheleri yapılmaya devam ediyor.”

3-004.jpg

ÇALIŞMALAR TİTİZLİKLE YÜRÜTÜYOR

Binanın dış cephesinde yapılan çalışmalara değinen Çalapkulu, “Restore çalışmaları kapsamında binanın dış cephesinde aslına uygun olmayan yerler varsa bunlar tespit edilecek. Tespit edilen alanlar orijinal haline uygun şekilde düzeltilecek. Firma yetkileri oldukça titiz bir şekilde çalışmaları yürütüyor. Sonucunu merakla bekliyoruz. Gülhane İşhanı, Ankara’nın sembol binalarından biri” ifadelerini kullandı.

1-004.jpg

BİNANIN ÖZGÜN RENGİ UYGULANACAK

Anafartalar Caddesi Sokak Sağlamlaştırma ve Kentsel Tasarım Yapım İşi kapsamında aslına uygun bir şekilde restore edilecek olan Gülhane İşhanı’nda; ilk etapta boya, araştırma raspası yapılarak yapının özgün rengi tespit edilecek, cepheye binanın özgün rengi uygulanacak. Cephe süslemelerinde durumu iyi olanların bakım ve onarımı yapılacak, kötü durumda olanlar yenilenecek. Çatı parapetinde bulunan çiniler sökülecek ve cephede bulunan tüm süslemeler kaldırılarak restitüsyona uygun şekilde uygulanacak. Bunun yanı sıra zemin kat cephe kaplamaları da sökülecek.

5-001.jpg

TEK TİP DOĞRAMA MALZEMESİ KULLANILACAK

Özgün olmayan pencereler, proje kapsamında yenilenecek. Pencerelerden iyi durumda olanların bakımı yapılacak, kötü durumda olanlar ise aslına uygun şekilde değiştirilecek. Hanın içerisinde bulunan dükkân kapıları ve giriş kapıları binaya uyumlu olacak şekilde değiştirilecek. Bunlara ek olarak, binanın zemin katındaki bulunan alandaki dükkân vitrinlerinde yenilemeler yapılacak. Yapının yapıldığı zamanlarda kapı olarak kullanılan vitrin, özgün yapısına benzer olacak şekilde ahşap bir vitrin olarak yeniden kullanılacak. Çatı aktarması yapılarak, yağmur iniş boruları yenilenecek. Tüm binalarda tek tip doğrama malzemesi ile restorasyon süreci tamamlanacak.

Kaynak:haberilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.