Kiracılar feryat etti: “Açlığa ve sefalete terk edildik”

Türkiye’de ekonomik durgunluğun aşılamaması ile birlikte barınma sorunu tehlikeli boyutlara ulaştı. Kiracılar Dayanışması Platformu “Açlığa ve sefalete terk edildik, biri sesimizi duysun” diye feryat etti.

Türkiye son yıllarda büyük bir kira krizi ile mücadele ediyor. Artan nüfus ve iç-dış göçlerin etkisiyle, konut ve kira sorunu ülke genelinde ciddi bir problem haline gelmiş durumda.

Mahkemeler kira davalarıyla dolup taşarken, arabulucuların önemli bir kısmı ev sahipleri ile kiracıları uzlaştırmakla meşgul. Mevcut çabalar sorunu çözmekte yetersiz kalıyor. Aksine kira krizi giderek derinleşiyor.

KİRACI ORANI HIZLA ARTIYOR

Son on yılda Türkiye'nin nüfusuna eklenen 9,7 milyon kişiden 7,4 milyonu kiracı oldu. Kiradaki nüfus yüzde 47 artışla 23 milyonu aştı. Kiracıların toplam nüfustaki oranı ise yüzde 20,9'dan yüzde 27,2'ye yükseldi.

Büyük şehirlerdeki yoğun göçler ve ekonomideki enflasyonist ortam kira fiyatlarının hızla yükselmesine sebep oldu. Düşük ve orta gelirli aileler ciddi bir barınma sorunu ile boğuşuyor. Özellikle İstanbul, Ankara ve İzmir’de fiyatların son yıllarda katlanarak artması tepkileri beraberinde getirdi.

SEFALETE TERK EDİLDİK

İlksayfa’ya özel açıklamalarda bulunan Kiracılar Dayanışması Platformu Başkanı Cengiz Kul, asgari ücretin 17 bin 2 lira olduğu bir dönemde vatandaşların sığınacak kapı aradığını söyledi.

Cengiz Kul şöyle konuştu: “Türkiye’de hepimizi derinden etkileyen ve hala çözülmemiş bir barınma sorunumuz var. Biz Kiralara düzenleme beklerken, bugüne kadar kurallarına uyulmamış ve hemen hiç kimseyi memnun etmeyen yüzde 25 üst sınırı kalkacak gibi görünüyor. Bu düzene dur demek lazım. Sistemdeki tıkanma vatandaşı köşeye sıkıştırdı. Kiracılar olarak açlık ve sefalete terk edilmiş durumdayız.”

“VEKİLLERİN VİCDANINA KALDIK”

Milletvekilleri ile Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bizzat görüştüklerini aktaran Cengiz Kul, “Artık vekillerin vicdanına kaldık. Bu sorun ev sahipleri ile kiracıların inisiyatifine bırakılmayacak kadar hassas. Tek çare vatandaşı koruyan bir yasa. Sorun çözülene kadar meydanlarda ve sosyal medyada davamızın takipçisi olacağız. Israrcı olacağız çünkü barınma hakkı engellenemez. Anayasa ile korunma altına alınmış temel ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz. Cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekillerine açık çağrımızdır; kira sorununa acilen bir çözüm bulunmalı” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri