TMMOB’den düzeltme sözü: Yanlış yapmışız

Gazeteilksayfa.com’a konuşan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, Genel Kurul ilanlarının gazetelerde yayımlanmasını durduran yönetmelik değişikliğinde hata yapıldığını kabul ederek, düzeltme sözü verdi.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan TMMOB Yönetmelik Değişikliği, yerel basının tepkisini çekti. Yürürlükteki kanun ve yönetmeliğe aykırı olan değişiklik, kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla gazetelerde yayımlanması zorunlu olan TMMOB Genel Kurul ilanlarının kesilmesi anlamına geliyordu.

Gazeteilksayfa.com’a konuşan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, Genel Kurul ilanlarının gazetelerde yayımlanmasını durduran yönetmelik değişikliğinde hata yapıldığını kabul ederek, düzeltme sözü verdi.

TMMOB: “BU BOYUTUYLA DÜŞÜNMEMİŞTİK”

Konuyla ilgili olarak gazeteilksayfa.com’a açıklamalarda bulunan TMMOB Başkanı Emin Koramaz, “Genel Kurul’da yaptığımız bu değişikliği hiç bu boyutuyla düşünmemiştik. Basının ilanlarını kesmek gibi bir niyetimiz olmadı. İlgili kurullarımızda konuyu görüşür, gereği neyse yaparız” dedi.

NASIL DÜZELTİLECEK?

Sözkonusu yönetmelik değişikliği kararının 31 Mayıs’ta yaptıkları Olağan Genel Kurulu’nda alındığını belirten Emin Koramaz, “Genel Kurul toplantımızda böyle bir konu gündeme geldi, üzerinde çok durmadan, bahse konu yönü düşünülmeden kabul edildi. Yılda bir iki ilan veriyoruz, ne gerek var, sitemizden yayınlarız düşüncesiyle hareket edildi” diye ekledi.

TMMOB Başkanı Koramaz, kararın nasıl düzeltileceği konusunda ise “Normalde yönetmelik değişikliği Genel Kurul’da yapılabiliyor. Genel Kurulumuzu yeni yaptık, bir dahakine 2 yıl var. Bu iki yıl bekleneceği anlamına gelmiyor. Kurullarımızda konuyu görüşüp bir yolunu bulmaya çalışacağız” dedi.

“GÖZDEN KAÇTI”

Bu arada, konuyla ilgili olarak TMMOB’dan ayrıca bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, sözkonusu değişikliğin yerel basına olumsuz etkilerinin gözden kaçırıldığı ifade edilerek, “yerel gazetelere ilan verilmesinin takipçisi olacakları” kaydedildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ ANA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK HAKKINDA

KAMUOYU DUYURUSU

15/8/2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Ana Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile TMMOB ve Oda Genel Kurullarının duyurulmasına ilişkin değişiklik yürürlüğe girmiştir.

Yönetmeliğin yayımlanmasının akabinde birtakım haber mecralarında Birlik Yönetim Kurulumuzca TMMOB Ana Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak genel kurul duyurularının gazetelerde yayımlanmasının engellenerek bağımsız gazeteciliğin zarara uğratıldığına ilişkin haberler yayımlanmıştır.

Öncelikle, TMMOB mevzuatı uyarınca Ana Yönetmelikte değişiklik yapılması ancak TMMOB Genel Kuruluna ait olup, Yönetim Kurulunun bu yönde bir yetkisi bulunmamaktadır.

Nitekim, 15/8/2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan değişiklik de Birliğimizin 31 Mayıs - 2 Haziran 2024 tarihlerinde gerçekleştirilen 48. Olağan Genel Kurulunda karar altına alınmıştır.

Birlik Genel Kurulumuzda yapılan görüşmelerde; mevcut mevzuatın kuruluş Yasamızla uyumlulaştırılması amacıyla Yasa hükümlerine paralel olarak; iki yılda bir gerçekleşen Genel Kurul süreçlerinin merkezi olarak takibinin sağlanması ve farklı mecralarda yayımlanan genel kurul duyurularının Yasada belirtildiği biçimde Birlik ve Odaların ilan yeri şeklinde belirlenerek, hem üyelerin itirazını da ortadan kaldıracak biçimde kolaylıkla erişebilecekleri yaygın bir ortamda gerçekleştirilmesi hem de merkezi biçimde takibinin sağlanarak ortaya çıkabilecek uyuşmazlıkların engellenmesi amacıyla Ana Yönetmelik hükümlerinde değişiklik yapılması gündeme gelmiştir. Anılan yönetmelik değişikliği belirtilen hususlar değerlendirilerek Birlik Genel Kurul kararı ile oluşmuştur.

Şu hususu da ifade etmek isteriz ki; Ana Yönetmelik değişikliğine ilişkin Genel Kurulda yapılan değerlendirmelerde; iki yılda bir yapılan genel kurul duyurularının yerel basın kuruluşları üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceği, TMMOB Ana Yönetmeliğinde yapılacak değişikliğin diğer kuruluşların ilanlarına etki edebileceği ve benzeri hususların gözden kaçırıldığı anlaşılmaktadır.

Bununla birlikte Birlik Yönetim Kurulumuz; artan basım maliyetlerinin ve ülke genelinde yaşatılan yoksullaştırmanın yarattığı etki ile basım ve yayım faaliyetlerinin gerek maliyet gerekse de ifa koşullarının zorluğunu, basın üzerindeki etkisiz kılma girişimlerini de gözetmekte olup; basın emekçilerinin ve bağımsız basın yayın kuruluşlarının konuya ilişkin hassasiyetlerini dikkatle izlemektedir.

TMMOB ve bağlı Odaları ile Şube ve Temsilciliklerinin bir sonraki Genel Kurulları Yasa uyarınca 2026 yılında yapılacak olup; bu kapsamda Birlik Yönetim Kurulumuz; konuyu yeniden TMMOB 49. Olağan Genel Kurulu gündemine taşıyacak; 2026 yılında gerçekleştirilecek genel kurul süreçlerinin duyurulmasında da Birliğimizin ve Odalarımızın kurumsal internet sitelerinde yapılacak duyuruların yanı sıra yerel gazetelerde ilan verilmesinin takipçisi olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri