Ankara’da et fiyatları geçen Kurban’dan bu yana iki kat arttı

Maddi nedenlerle kurban kesemeyen vatandaşların bel bağladığı Et ve Süt Kurumu’nda et fiyatları geçen Kurban’dan bu yana iki kat arttı. Geçen yıl 139 lira olan kuşbaşı, bu yıl 279 liraya, 159 lira olan kuşbaşı ise 319 liraya yükseldi.

Et ve Süt Kurumu (ESK) mağazalarındaki fiyat artışı yıllık enflasyonu geçti. İki bayram arası yapılan zam yüzde 100 oldu. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda 139 liradan satılan kuşbaşı bu yılki Kurban Bayramı’nda 279 liraya; 159 liradan satılan kıyma ise 319 liraya yükseldi. Mayıs ayında yıllık enflasyon yüzde 75 olarak açıklanırken; yaşanan fiyat artışlarına rağmen halen Türkiye’nin en ucuz eti bulunan mağazalardaki kuyrukta ise bir azalma olmadı. Et satışlarında uygulanan kota da devam etti.

ENFLASYONUN ÜZERİNE ÇIKTI

Kurbanlık fiyatları karşısında maddi gücü olmayan veya kurban kesimi için vakti olmayan vatandaşların tercihlerinden Et ve Süt Kurumu satış mağazalarında 2023 yılı Kurban Bayramı’nda kıymanın kilosu 139, kuşbaşının ise 159 liradan satıldı. Bu yılki Kurban Bayramı öncesi tekrar Et ve Süt Kurumu mağazalarının yolunu tutan vatandaşlar yüzde 100 fiyat artışı ile karşılaştı. TÜİK tarafından mayıs ayı itibariyle yıllık yüzde 75 olarak açıklanan enflasyonun üzerinde görülen artış sonrası kuşbaşının kilosu 319, kıymanın kilosu ise 279 liradan satıldığı öğrenildi.

EN FAZLA İKİ KİLO ALINIYOR

Öte yandan Ankara’da Sincan, Ulus ve Lodumlu’daki mağazalarıyla faaliyet gösteren kurumda sabah erken saatlerde başlayan kuyruklar devam ettiği görüldü. Öğleden sonra saat 3’e kadar süren kuyruklarda bekleyen vatandaşlardan bazı ürünlerin hemen tükendiği öğrenildi. Bayram öncesi kota uygulamasıyla da karşılaşan vatandaşlar Türkiye’nin en uygun fiyatlı kırmızı etinden en fazla 2 kilo alabildi.

AYNI ETE KOTASIZ SATIŞ

Kurumun anlaşmalı olduğu Ankara PERDER’e bağlı zincir marketlerde ise kilosu 324 liradan kıyma ve kilosu 354 liradan kuşbaşı et satılmaya devam ediliyor. Et ve Süt Kurumu ürünleri satan marketlerde aynı şekilde ithal hayvan ürünü olan kırmızı et satılıyor. Satılan kırmızı etlerde vatandaşa herhangi bir kota uygulanmıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri