Doğada tüketmeden üreten tek canlı olan arıların önemine dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde Türkiye’de sektörün durumunu araştırdık.
Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin açıkladığı rapora göre, Türkiye’de 6 bal arısı türü, 9.2 milyon arılı kovan ve yılda ortalama 115 bin ton bal üretimiyle birlikte 7 bin ton bal mumu, 4 ton arı sütü, 400 ton polen, 10 ton arı ekmeği ve 10 ton propolis üretimi yapılıyor.
Türkiye arılı kovan varlığıyla dünyada 3’üncü, bal üretimiyle 2’nci sırada bulunuyor.
TÜRKİYE LİDERLER ARASINDA
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği 20 Mayıs Dünya Arı Günü’nde Türkiye’nin arıcılık sektöründeki durumuna ilişkin verileri açıkladı. Verilere göre 9 ay arıcılık yapılabilecek iklimsel ve doğal potansiyel barındıran Türkiye’nin, dünyada bulunan toplam 27 bal arısı türünün 6’sına, 8 adet tescillenmiş arı ırkına ve 9,2 milyon arılı kovana sahip olunduğu belirtildi. 9,2 milyon arılı kovan varlığıyla Türkiye'nin bu alanda dünyada 3’üncü iken yılda ortalama 115 bin ton bal üretimiyle de dünyada 2’nci olduğu açıklandı. Türkiye’de arıcılık ürünleri içerisinde bal dışında 7 bin ton bal mumu, 4 ton arı sütü, 400 ton polen,10 ton arı ekmeği ve 10 ton propolis üretiminin mevcut olduğu kaydedildi.
TARIM VE HAYVANCILIĞIN VAZGEÇİLMEZİ ARI
Öte yandan arıların tozlaştırıcı özelliği sayesinde tarım ve hayvancılığın vazgeçilmezi olduğu vurgulanarak insan gıdasının üçte birinin bal arılarının tozlaşmaya olan katkıları ile elde edildiği aktarıldı. Birlik tarafından yapılan açıklamada artan insan nüfusuna ve azalan tarım arazilerine karşın; artan gıda arzını karşılamada arı önemli bir umut ışığı olduğuna işaret edilerek, “Son yıllarda yaşanan salgın hastalıklarda arı ürünlerinin insan sağlığı için tüm dünyada umut ışığı olduğunu unutmamalıyız” denildi.
2010’DAN BERİ KUTLANIYOR
Dünya Arı Günü 2008 yılında Amerika’da başlayıp tüm dünyaya yayılan toplu arı ölümleri nedeni ile farkındalık oluşturmak ve arıların ölümlerine dikkat çekmek amacıyla başlatılan imza kampanyası akabinde 2010 yılında dünyada ilk kez kutlanmaya başlandı. 2017 yılında ise aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 115 ülkenin imzaladığı BM kararıyla 20 Mayıs Dünya Arı Günü olarak kabul edildi. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği ve İl Arı Yetiştiricileri Birliklerinin düzenleyiciliğinde yerel yönetimlerin desteğiyle her yıl farklı bir ilde düzenlenen etkinliklerle kutlanan günün bu yıl 14’üncüsü Balıkesir’de gerçekleşecek.