Keçiören’de okul yolunda çok sayıda sokak köpeğinin saldırması sonucu ağır yaralanan ve 7 aydır tedavisi devam eden Tunahan’ın sosyal medyaya düşen hastane videosu yürekleri parçaladı. Acılan içinde kıvranan Tunahan’ın feryatları tüyleri diken diken etti. Tunahan’ın babası Halil Yılmaz, sokakta başıboş köpek olamayacağını belirterek “Bu acıyı çeken bilir” dedi.
Geçtiğimiz aralık ayında Keçiören’de yaşanan olayda okuluna gitmek üzere evinden çıkan 10 yaşındaki Tunahan’a onlarca başıboş köpeği saldırdı. Saldırıda ağır yaralanan Tunahan onlarca kez ameliyat oldu. Tunahan’ın tedavi süreci halen devam ediyor.
BABADAN ÇAĞRI
Başıboş köpek sorunu ile ilgili son yaşanan gelişmelerde AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler “En önemli başlık kısırlaştırma başlığı olacak. Sahiplendirmeye özendirmemiz gerekiyor. Uyutulma olmak zorunda” açıklamasında bulunurken Keçiören’de onlarca başıboş köpeğin saldırarak ağır yaraladığı 10 yaşındaki Tunahan’ın babası Halil Yılmaz çıkacak olan yasayı desteklediklerini ve bir önce çıkmasını istediklerini söyledi. Halil Yılmaz “Sokakta başıboş köpek kesinlikle istemiyorum. Önlem alınmayacak derecede mesela böyle çok agresif olanlar, hasta olanlar uyutulsun. Ben bundan yanayım. Bizim başımıza gelen bir başka çocuğun başına gelmeyecek değil sonuçta bilemeyiz. Onlarca çocuğumuz ölmeye, yaralanmaya devam ediyor. Bu acıyı canı yanan bilir, çeken bilir” dedi.
ACİL ÖNLEM LAZIM
Baba Halil Yılmaz, başıboş köpeklerin mutlaka toplanması gerektiğini vurgulayarak “Çıkacak olan yasayı destekliyorum. Sokakta başıboş köpek kesinlikle istemiyorum. Hepsi barınaklara alınmalı. Kısırlaştırılmalı. Önlem alınmayacak derecede mesela böyle çok agresif olanlar, hasta olanlar uyutulsun. Ben bundan yanayım. Yoksa bunun önüne geçilmesinin mümkünatı yok. Benim bildiğim bu hayvanlar yılda iki defa doğuruyor. Yani ortalama beş tane doğursa senede on tane doğurur. Yani şu anda on milyon olsa bir yıl sonuna 100 milyon olur bu sayı. Eğer buna acil bir önlem alınmadığı zaman nüfusumuzu bile geçiyor” dedi.
KİMSE BU ACIYI ÇEKMESİN
Konuya insan sağlığı açısından yaklaştığını ve ailesinde küçükbaş hayvanları koruyan köpekler olduğunu dile getiren Halil Yılmaz, kanundaki değişikliğin çocukları korumak amaçlı olduğunu belirterek, “Ben sadece benim canım yandı diye değil; kimsenin canı yansın istemediğim için bunu istiyorum. Bizim başımıza gelen bir başka çocuğun başına gelmeyecek değil sonuçta bilemeyiz. Onlarca çocuklarımız ölmeye, yaralanmaya devam ediyor. Bu acıyı canı yanan bilir, çeken bilir. Bu acıyı Allah kimseye çektirmesin. Bizim çektiklerimizin binde birini kimseye çektirmesin” ifadelerini kullandı.
TOPLUMUN SAĞLIĞI DAHA ÖNEMLİ
Yılmaz, ilerde oluşabilecek uygun koşullarda hayvan sahiplenebileceğini belirterek, “Benim çocuğum o köpeğe yanaşmasın bir şey atmasın diye bir şey yok. Hayvan ya bu sonuçta ne olacak köpek besleyecek. Bu farklı bir olay. Ama burada insanı ısırıp ısırıp bırakan köpeklerin timsahlardan hiçbir farkı kalmadı. Şimdi bu köpekleri savunuyorlar. Onlarca tavuk, onlarca kedi de can taşıyor. En üstü, en özeli de insan canıdır. Ama onları da parçalıyorlar. Hatta diri diri yiyorlar” dedi.
UYUTMA OLMADAN OLMAZ
Hayvanları Koruma Kanunu’nda öngörülen değişiklikle birlikte sahipsiz, hastalık riski taşıyan ve saldırgan köpeklerin toplanması; rehabilite edilmeyenlerle sahiplenilmeyen köpeklerin uyutulması öngörülüyor. Sözde hayvanseverlerin karşı çıkarak kısırlaştır-yerinde yaşat ilkesini savunmaya devam ettiği tartışmalarda Türkiye’nin birçok ilinden başıboş köpek saldırısı ve kuduz haberleri gelmeye ise devam ediyor.