Aile toplumun temel taşı: "Koruyamazsak yokuş aşağı gideceğiz"

Kamu Birliği Konfederasyonu Genel Başkanı Osman Kaya, Aile Sağlığı Merkezleri’ne yönelik yeni bir istihdam modeli önerisinde bulundu. Kaya, “Aile toplumun temel taşı. Bu mefhumu koruyamazsak yokuş aşağı gitmeye mecbur kalacağız” dedi.

Aile Sağlığı Merkezlerine yönelik yeni bir istihdam modeli önerisinde bulunan Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, detayları Ulus’a anlattı. Kaya, proje sayesinde aile sağlığında önemli bir dönüşüm gerçekleştirmeyi ve toplumun sağlık hizmetlerine erişimini artırmayı planlandıklarını aktardı. Model kapsamında; aile diyetisyeni, aile psikoloğu, aile fizyoterapisti, aile ergoterapisti, sosyal çalışmacı, çocuk gelişim uzmanı ve aile diş hekimi gibi farklı meslek gruplarında uzmanlar eşliğinde destek sunulması hedefleniyor. Toplumun her bireyine kapsamlı ve tam teşekküllü bir sağlık sistemi sunulması planlanan projede, obezite oranları ve boşanma sorunları gibi kritik meselelerle başa çıkmakta yer alıyor.

HER İLÇEYE BİR AİLE DİYETİSYENİ ATANMALI

Türkiye'de obezite oranının Sağlık Bakanlığı verilerine göre yüzde 17, bağımsız araştırmalara göre ise yüzde 22 olduğunu dile getiren Kamu Birliği Konfederasyonu ve Genç Sağlık Sendikası Genel Başkanı Osman Kaya, “Her iki türlü de ciddi bir obezite oranından bahsediyoruz. Şu anda toplumun beşte biri obezite diyebiliriz. Bu örneği en son Almanya yaşamıştı. Yüzde 30 ila 40’lara kadar çıkan durum gelinen noktada yüzde 60’lara kadar çıktı. Eğer bu sorunu kökeninden çözmezsek, bizde de ilerleyen yıllarda toplumsal obezite oranı yüzde 60-70'lere kadar çıkabilir” şeklinde konuştu. Bu nedenle de, obezite ile mücadelede etkili bir çözüm olması açısından her ilçeye bir aile diyetisyeni atanması gerektiğini aktardı.

AİLE PSİKOLOGLARINA ERİŞİM ARTTIRILMALI

Boşanma oranı verilerine bakıldığı zaman, günümüzde evlenen her 3 çiften birinin boşandığını aktaran Kaya, bu noktada aile psikologlarının erişiminin kolaylaştırılması gerektiğini dile getirdi. Psikologların erişiminin arttırılması gerektiğine değinen Kaya, “Boşanma ve aile içi problemlerin çözümü noktasında, aile psikologları büyük bir katkı sağlayabilir. O sebeple de toplumun psikologlara erişiminin kolaylaştırılması gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

İSTİHDAM ALANI OLUŞTURACAK

Sendikanın sağlık ve sosyal hizmetleri alanında sunduğu proje kapsamında; aile diyetisyeni, aile psikoloğu, aile fizyoterapisti, aile ergoterapisti, sosyal çalışmacı, çocuk gelişim uzmanı ve aile diş hekimi gibi farklı meslek gruplarında pek çok kişinin de istihdam edilmesine büyük oranda katkı sağlayacağını belirtti. Projenin toplumsal sağlık açısından büyük bir etki oluşturacağını söyleyen Kaya, “Aile sağlığına yönelik hedeflediğimiz kapsamlı proje atanamayan meslek grupları için büyük bir istihdam alanı oluşturacak. Bu sayede ekonomik kaygılar sona ermiş olacak. Bununla birlikte de birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirecek” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri