Tarihi kaledeki kazı çalışmaları işçi eksiği nedeniyle yavaş ilerliyor

Kalecik Kalesi'nde 2022'den bu yana üniversite öğrencileri tarafından yürütülen tarihi kazı çalışması, işçi eksikliği nedeniyle yavaş ilerliyor. Kazı başkanı Doç. Dr. Bülent İşler, gelecek sezon işçi desteği sağlanırsa çalışmaların hızlanacağını belirtti.

Kalecik Kalesi'nde 2022'den bu yana devam eden kazı çalışmaları tamamen üniversite öğrencileri tarafından yürütülüyor. İşçi desteği olmadığı için çalışmaların yavaş ilerlediğini belirten AHBV Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Bülent İşler, ekim ayında kazılara ara verileceğini ve gelecek sezonda işçi desteği sağlanması durumunda daha hızlı ilerleme kaydedileceğini Ulus’a açıkladı. Ayrıca, kalede Roma ve Osmanlı dönemlerine ait izlerin bulunduğunu vurgulayan İşler, zaman zaman tahribatların yaşandığını ve güvenlik önlemlerinin artırılmasının şart olduğunu ifade etti.

“İŞÇİMİZ YOK”

Ulus’a konuşan AHBV Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Doç. Dr. Bülent İşler, kale içinde yürütülen kazı çalışmalarının tamamen üniversite öğrencileri tarafından gerçekleştirildiğini ifade etti. Kazı ekibinde sadece öğrencilerin yer almasının, sürecin doğal olarak yavaşlamasına neden olduğunu vurgulayan İşler, "Şu an çalışmalarımızı sınırlı bir ekiple sürdürüyoruz. İşçilerin olmaması, kazının tamamlanma süresini oldukça uzatıyor. Ancak bu durum öğrenciler için büyük bir öğrenme fırsatı sunuyor. Önümüzdeki sezonda işçi desteği alırsak, kazının daha hızlı ilerleyeceğini ve önemli bir mesafe kat edeceğimizi düşünüyoruz. Hedefimiz, gelecek sezon daha fazla profesyonel katılım sağlayarak projeyi hızlandırmak. Bu konuda yetkililerin desteğini bekliyoruz" dedi.

EKİM AYINDA ARA VERECEĞİZ

Kazı Başkanı Doç. Dr. Bülent İşler, Kalecik Kalesi'nde 2022 yılından bu yana devam eden kazıların bu yılki aşamasının ekim ayı başında tamamlanacağını ve çalışmalara ara verileceğini ifade etti. İşler, "Ekim ayıyla birlikte kazı sezonunu kapatmayı planlıyoruz. Gelecek sezonda daha kapsamlı bir çalışma yürütmeyi hedefliyoruz. Kalecik Kalesi’nde yürütülen çalışmalarda en büyük eksiğimiz işçi olmaması, onu da tamamlarsak önümüzdeki sezon hızlıca ilerleriz" şeklinde konuştu.

TARİH YATIYOR

Kalecik Kalesi’nde hangi medeniyetlerin yaşadığının tam olarak bilinmediğini ifade eden İşler, “Kalenin ne zaman yapıldığı belli değil. Hakkında birçok rivayet var ama en az Roma dönemine dayanıyor. Ama özellikle Osmanlı Dönemi’nde bir yerleşim olmuş. 25 kadar ev, kale komutanı ve mescidi de varmış. Oldukça kalabalık olan bir bölgeymiş aslında. Dönemdeki ayaklanmalardan kaçan halk buraya sığınmış. Zamanla duvarlardaki taşlar dökülmüş, dökülen taşlar satılmış. Burada yaptığımız kazının sonucunda gerçek anlamda bir dönem aydınlanabilir. Kalecik’in kimlere ne zamanlarda ev sahipliği yaptığı daha net ortaya çıkabilir. Burada bir tarih yatıyor” açıklamasında bulundu.

TAHRİP EDİLİYOR

Kalecik Kalesi’nde kaçak kazıların olmadığını belirten İşler, zaman zaman tahribatların yaşandığını dile getirdi. Özellikle hava karardığında bölgeye gelen bazı kişilerin, tarihi yapılara zarar verdiğini söyledi. Doç. Dr. Bülent İşler, “Bu yapılar arasında alkol alıp çevrede bulunan tarihi bölgelere zarar veriyorlar. Burada güvenlik önlemlerinin arttırılması bu yapıların korunması için çok önemli. Zamanla olması gerektiğinden fazla tahrip edilen bu alanın daha iyi korunması gerekiyor” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri