Köyünün adını verdiği şurup ile şifa dağıtıyor

Bolu’nun Mengen ilçesine bağlı Gözecik Köyü’nde muhtarlık yapan Recai Saygı, köyünün adını verdiği köknar şurubu ile dikkat çekiyor. Saygı’nın yaptığı karışımlar, solunum yolu rahatsızlıkları yaşayan vatandaşlarca büyük ilgi görüyor.

Bolu’nun Mengen ilçesine bağlı Gözecik Köyü’nde muhtarlık yapan Recai Saygı, köyünün adını verdiği köknar şurubu ve çayı ile büyük ilgi görüyor. Büyüklerinden öğrendiği usulle yaptığı köknar çayı ve şurubunu özelikle solunum yolu rahatsızlıkları yaşayanlar tercih ediyor. Çam kozalağından yapılan şurubun varlığından ilham Saygı, yapmış olduğu köknar karışımları ile şifa dağıtıyor.

“KÖYÜMÜN İSMİNİ VERDİM”

Köyünün adını verdiği köknar şurubu ve çayı hakkında bilgi veren Recai Saygı, “40 yıl boyunca Ankara’da çalıştım. Emekli olduktan sonra, memleketim Mengen’e yerleştim. Ardından Gözecik Köyü'nde muhtarlık yapmaya başladım. Muhtar olduktan sonra köylerde yeni bir şeyler yapmak gerektiğini düşündüm. Aklıma eskiden nenelerimiz tarafından yapılıp, çay olarak içirilen köknar kozalağı geldi. ‘Bunu yapabilir miyim’ diye kendimce yollar aramaya başladım. Uzun süren arayışların sonucunda, köknar kozalağından şurup yapma kararı aldım. Daha önce çam kozalağından da şurup yapılıyordu. O şurubu görmem bana bu noktada güç verdi. Yaptım, çokta güzel oldu. Yaptığım şurubu da köyümün adı olan, Gözecik ismini verdim” şeklinde konuştu.

FAYDASI SAYMAKLA BİTMİYOR

2013 yılında, Köknar kozalağı şurubunun satışını yapmaya başladıklarını aktaran Saygı, “Alıp kullananlar, çevresinde deneyenler oldukça memnun kaldı. İlerleyen yıllarda çayı neden olmasın dedim. Çayda yapımını denedim, gayet güzel sonuçlar elde ettim” diye konuştu.

Saygı, Köknar şurubu ve çayının özelikle öksürük ile solunum yollarıyla alakalı rahatsızlığı olan kişilerde oldukça etkili olduğunun altını çizdi. Saygı, düzenli kullanımda, sigaranın kalıcı etkilerini dahi giderdiği söyleyen vatandaşlar olduğunu dile getiren Saygı, çayın özelikle kış aylarında sıklıkla tüketildiğine ve faydasının saymakla bitmediğine değindi.

AMACIM “FAYDA SAĞLAMAK”

Köknar Kozalağı’nı, Bolu’nun Pazarköy tarafındaki dağlarından temin etiklerini söyleyen Saygı, “Köknar ağacı yaklaşık bin 200 metre rakımın üzerinde yetişiyor. Ağaçların boyları da 40 metreye kadar ulaşabiliyor. Kozalakta ağacın en zirvesinde bulunuyor. Köknarın teminatı kolay olmadığı için seri üretime geçme gibi bir düşüncem yok. Çünkü seri üretime geçmek için ürünün stoku olması gerekiyor. O kadar malzemeyi de bizim tedarik etme gibi bir şansımız yok. Şuan ki amacım insanların en doğal şekilde, üründen faydalanmalarını sağlamak” ifadelerini kullandı.

“GÜZEL DÖNÜŞLER ALIYORUM”

Şuan herhangi bir yere ürünlerimizi toptan olarak göndermediklerini dile getiren Saygı, şehre gezmeye gelenlerin gerek kendileri için gerekse arkadaşlarına hediye etmek için aldıklarını belirtti. Öte yandan belediye başkanı, il müdürleri ve valinin misafirlerine hediye olarak takdim etiklerinin altını çizen Saygı, sözlerini şu cümlelerle noktaladı:

“Bunların dışında özel olarak İngiltere ve Almanya'ya ürünlerimizin gönderimi yaptım. Herhangi bir pazarlama yapma girişimin de bulunmadım. Amacım insanların köknarın mucizesinden, şifasından faydalanması. Güzel dönüşler alıyorum. Ürünlerle ilgili şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadım.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri