Kahve tutkunları dikkat: Bilinçsizce tüketilirse hastalıkları tetikliyor

Günlük hayatımızın vazgeçilmezi haline gelen Türk kahvesi, bilinçsizce tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açıyor. Aşırı kahve tüketimi mide rahatsızlığı, bağırsak problemi ve uyku düzensizliğine neden oluyor.

Osmanlıdan günümüze kadar gelen Türk kahvesi, yüzyıllardır kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası olarak günlük hayatımızda önemli bir yer tutuyor. Şekerli, şekersiz ve orta gibi seçenekleri ile tüketilen kahveyi ayarında tüketmek büyük önem taşıyor. Ulus gazetesinden Rüveyda Aslıipek'in haberine göre, uzmanlar aşırı ve bilinçsizce tüketildiğinde, mide rahatsızlıklarından bağırsak problemlerine, uyku düzensizliğinden yüksek tansiyona kadar birçok hastalığı tetikleyeceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

BAĞIRSAK DÜZENİ BOZUYOR

Türk kahvesinin içerdiği kafein miktarı, bağırsak hareketlerini hızlandırarak ishal ve benzeri bağırsak problemlerine yol açabiliyor. Hassas bağırsaklara sahip kişilerde, bu etki daha belirgin olabilir. Bağırsak düzeninin bozulmasına, gaz, şişkinlik gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle de uzmanlar, sindirim sistemi hassasiyeti olan kişilerin kahve tüketimini sınırlamaları öneriyor.

MİDE PROBLEMLERİNİ TETİKLİYOR

İçeriğinde bulunan yüksek asit oranı özellikle mide hassasiyeti olan kişilerde, birçok sağlık sorununa yol açabiliyor. Özellikle reflü ve mide ağrılarını tetikliyor. Kahvenin sıklıkla tüketilmesi, mide asidinin artmasına yol açarak, uzun vadeli problemler baş gösterebiliyor. Kahvenin aç karnına tüketilmesinin de tüm bu yaşanan rahatsızlıkların etkilerini daha da arttıracağını göz önünde bulundurmakta büyük fayda var.

TANSİYON RİSKİNİ ARTIRIYOR

Bütün bunların yanı sıra, Türk kahvesinin kan basıncını artırıcı etkisinin de unutulmaması gerekiyor. Tansiyon hastalarının, Türk kahvesi tüketirken iki kat daha dikkatli olması gerekiyor. Doktor görüşüne başvurmadan hareket etmemesi de büyük önem taşıyor. Doğru ve eser miktarda tüketildiği zaman zararlı değil tam tersi sağlıklı bir içecek haline geliyor. Fakat dengeyi korumak hayati önem taşıyor. Kafeinin sinir sistemi üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olması, anksiyete, sinirlilik ve huzursuzluk gibi durumlara yol açabiliyor.

UYKU PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR

Sabahları kahve içmeden güne başlamayanlar ve ders çalışırken kahveye ihtiyaç duyanlar, genellikle daha uyanık kalmak ya da zihinsel olarak canlanmak için bu alışkanlıklarını sürdürüyor. Fakat bu durumun beraberinde getirdiği riskleri de göz ardı etmemek gerekiyor. Aşırı kafein alımı, vücudun dengesini bozarak uyku düzeninizi ciddi şekilde etkileyebiliyor. Bu da, geniş vadede uyku problemlerine yol açıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri