Gazeteciler geçinemiyor: Medyada temmuz ayı zamsız geçildi

Temmuz ayında asgari ücret ve emekli aylıklarıyla ilgili alınan kararlar kamuoyunda geniş yankı bulurken, medya sektöründe çalışan gazeteciler ara zam alamadı. Basın emekçileri zor günler geçiriyor.

Temmuz ayında asgari ücret ve emekli aylıklarıyla ilgili alınan kararlar kamuoyunda geniş yankı bulurken, medya sektöründe çalışan gazeteciler de ekonomik koşullar karşısında zor günler geçiriyor.

Türkiye'de medya genel hatlarıyla ikiye bölünmüş durumda. Ancak konu gazetecilerin maaşları olunca bu ayrım ortadan kalkıyor. Birçok medya kuruluşunda çalışan gazeteciler, asgari ücrete yakın ücretlerle geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Yılın ikinci yarısında hangi medya kuruluşunda çalışanların maaşlarında artış yapıldığına dair yapılan araştırmalar, sektör genelinde hayal kırıklığı oluşturdu.

BEKLENTİLERİ KARŞILAMADI

Cumhuriyet, DHA, Ekonomim, Habertürk, Hürriyet, Milliyet, Posta, Sözcü TV, Karar, Sabah ve KRT gibi birçok medya kuruluşunda temmuz ayında ara zam yapılmadı. Habertürk TV'de zam yapılacağı söylenmiş olsa da henüz somut bir adım atılmadı.

Buna karşın bazı medya kuruluşları temmuz ayında kısmi artışlar yaptı. BirGün gazetesi yüzde 25, ANKA yüzde 12-24, NTV ve Haber Global yüzde 20 oranında ara zam yaparken, Now TV’de yüzde 15 oranında bir artış sağlandı. En yüksek artış ise Tele1’de yüzde 32-33 oranında gerçekleşti.

CHP MEDYASINDA ZAM YOK

Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu, 12 Mayıs’ta yaptığı bir paylaşımda, haziran ayında çalışanların maaşlarında bir düzeltme yapılacağını duyurmuştu. Ancak yapılan düzenlemeler sadece 1000 ile 2500 lira arasında değişen seyyanen artışlarla sınırlı kaldı.

Sözcü gazetesi 8 Ağustos’ta satış fiyatını 15 liraya yükselttiğini duyurdu. Gerekçe olarak işçilik, baskı, enerji ve nakliye maliyetlerindeki artış gösterildi. Ancak gazete çalışanlarının maaşlarına temmuz ayında herhangi bir artış yapılmadı; yılbaşında yüzde 60 oranında bir zam uygulanmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri