Geçtiğimiz hafta Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu, çocuklar için okullarda ücretsiz bir öğün yemek ve temiz su sağlanması amacıyla bir çalıştay düzenledi. Çalıştayda yetersiz beslenmenin çocukların fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimlerini olumsuz etkilediği vurgulanarak, okul yemeği uygulamasının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği dile getirildi. Aynı gün Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin katıldığı bir televizyon programında, çocukların yetersiz beslendiğini kabul etmeyerek, "ihtiyaç sahibi" aileleri Valiliklere yönlendirdi.
Geçmişte bu soruna dair resmi açıklamalar ve raporlar durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. 2020 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu tarafından düzenlenen bir toplantıda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı yetkilileri yetersiz beslenmenin çocuklar üzerindeki etkilerini açıkça ortaya koymuştu.
BESLENME SORUNU DEVAM EDİYOR
16 Ocak 2020'de TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı AK Parti Milletvekili Mihrimah Belma Satır tarafından yönetilen toplantıda, Sağlık Bakanlığı Hareketli Hayat Daire Başkanı Doç. Dr. Nazan Yardım, yetersiz beslenme ve bodurluk oranlarına dikkat çekmişti. Yardım Türkiye’de özellikle doğu ve güneydoğu bölgelerinde ciddi oranlarda bodurluk yaşandığını ifade etmiş, şu bilgileri paylaşmıştı:
“Türkiye’de bodurluk yani kronik malnütrisyon oranı ülke genelinde %2,3. Ancak bu oran batıda %1’lere kadar düşerken, doğuda %3,5, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise %5,4’e çıkıyor. Erkek çocuklarda %6, kız çocuklarda %5,5 oranlarını görüyoruz. Bu rakamlar Avrupa ülkelerinde karşımıza çıkmıyor.”