Altındağ Belediyesi’nin katkılarıyla 2018 yılında, Hamamarkası bölgesinde hayata geçirilen Şairler ve Yazarlar Evi, edebiyatseverlerin vazgeçilmez noktalarından biri olarak öne çıkıyor. Edebiyat tarihine damga vuran 30 önemli şair ve yazarı aynı çatının altında toplayan müzenin her odası farklı bir dünyaya açılıyor. Ziyaretçilere edebiyat dolu bir deneyim sunan müze, Hacı Bayram-ı Veli'nin dizeleriyle ziyaretçilerini karşılıyor. Sanat tutkunlarının buluşma noktası haline gelen Şairler ve Yazarlar Evi, düzenlenen söyleşi ve şiir akşamları ile yoğun ilgi görüyor.
EDEBİYATSEVERLERE YENİ SOLUK
Edebiyat, şiir ve sanat bezeli atmosferi ile uğrak noktası haline gelen Hamamarkası bölgesinde bulunan Şairler ve Yazarlar Evi, edebiyatseverlerin yeni bir soluk alacağı mekân olarak öne çıkıyor. Altındağ Belediyesi’nin katkılarıyla açılan müze, edebiyat tutkunları için yeni deneyimler sunuyor. Hacı Bayram-ı Veli'nin, “Nagehan ol şara vardım / Ol şarı yapılır gördüm/Ben dahi yapıldım/Taş u toprak arasında” dizeleri ile ziyaretçileri karşılayan Şair ve Yazarlar Evi Müzesi, hem yeni eserler keşfetme hem de birbirleriyle etkileşim kurma fırsatı tanıyor.
ŞİİR SESLERİNİN YÜKSELDİĞİ MEKÂN
Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki öncülüğünde yürütülen çalışmalar neticesinde restorasyonu gerçekleştirilen ve yeniden hayata dönen Hamamarkası sokakları, sadece bölgenin yeni cazibe merkezi olmakla kalmadı, şiir ve edebiyat tutkunlarının buluşma noktası haline geldi. 2 yıl boyunca devam eden titiz çalışmalar sonucunda hayata geçirilen “Şair ve Yazarlar Evi”, 2018 yılında hizmete açıldı. Hamamarkası'nda yer alan değerli müzeler arasında kendine özel bir yer edindi. Bir süre kapalı kalan müze, 3 ay önce tekrar açılarak şiir seslerinin yükseldiği alan haline geldi.
30 İSİM AYNI ÇATININ ALTINDA
Müzede; dizeleriyle, satırlarıyla ve unutulmaz eserleri ile edebiyat tarihine damga vuran 30 önemli şairin ve yazarın eserleri sergileniyor. Türk edebiyatının unutulmaz isimlerini bir araya getiren müzede, şair ve yazarların, fotoğrafları, yaşam öyküleri ve bazı kişisel eşyalarını yer alıyor. 7 Güzel Adam’dan Necip Fazıl’a, İsmet Özel’den Mehmet Akif’e, Kemal Tahir’den Adalet Ağaoğlu’na, Nazım Hikmet 'ten Özdemir Asaf’a, Cemal Süreya'dan, Atilla İlhan'a kadar pek çok önemli şair ve yazarın eserleriyle, yaşamlarından izlerin yer aldığı müze başkentlileri bambaşka bir yolculuğa davet ediyor. Türk edebiyat dünyasında kalıcı izler bırakan önemli isimler, aynı çatının altında buluşuyor.
ORİJİNAL EŞYALAR SERGİLENİYOR
Tarihi Ankara evinin restore edilmesi sonucunda faaliyete geçen Şairler ve Yazarlar Evi, Türk edebiyatına adını altın harflerle yazdıran yazar ve şairlerin eserlerini, yaşamlarını ve fotoğraflarına dair izleri bir araya getiriyor. 3 sergi odası ve 1 söyleşi odasının bulunduğu bu özel müzede, edebi miraslar ziyaretçilere sunuluyor. Abdurrahim Karakoç'un “Mihriban” şiirini yazdığı daktilosu, Ahmet Arif'in gözlüğü, Hilmi Yavuz'un el yazmaları ve Rasim Özdenören'in kalemi gibi değerli eşyalar da bu mirasın bir parçası olarak sergileniyor.
HER KÖŞESİNDE EDEBİYATIN İZLERİ
Müze’nin her odası farklı bir dünyaya kapılarını aralıyor. Ziyaretçiler, kimi zaman kendini akıllardan silinmeyen bir çift dize içinde, kimi zaman destansı filmlerin konularının içinde, kimi zamansa şarkı ve türkülere güfte olmuş ölümsüz mısralarda buluyor. Ankara'yı konu edinen kitap ve yayınların yer aldığı müzede, edebiyat dergilerinin eski sayılarına ve nostaljik şiir kasetlerine rastlamak mümkün. Edebiyatın izlerini her köşesinde hissedeceğiniz Şair ve Yazarlar Evi, ziyaretçilerini bir edebiyat yolculuğuna çıkarıyor. Başkentin edebiyat ve sanat hayatına değer katan müzede düzenlenen söyleşi ve şiir akşamları edebiyatseverler tarafından yoğun ilgi ile karşılanıyor.