Spor hukukunda yeni dönem: Kanayan yaralar sarılacak

Spora ve sporcuya hukuki destek vermek için kurulan Uluslararası Spor Hukuku Akademisi Genel Başkanı Av. Abdullah Polat, “Uluslararası Spor Hukuku Akademisi’nin, kanayan yaralara pansuman olacağına inanıyoruz” dedi.

Spora ve sporculara hukuki destek sağlamak amacıyla kurulan Uluslararası Spor Hukuku Akademisi'nin Genel Başkanı Av. Abdullah Polat, akademi hakkında Ulus'a özel açıklamalar yaptı. Hukukçu, akademisyen, sporcu ve sosyolog gibi birçok meslek grubundan kişi ile fikir birliği oluşturarak kurdukları akademinin spor dünyasındaki sorunlara çözüm getireceğine inandıklarını belirten Polat, “Uluslararası Spor Hukuku Akademisi’nin, kanayan yaralara pansuman olacağına inanıyoruz” dedi. Ayrıca Polat, akademinin hukuki alanda ve spor camiasında önemli bir boşluğu dolduracağını vurguladı.

“SPORCULAR HAKLARINI NET OLARAK BİLMİYOR”

Uluslararası Spor Hukuku Akademisi hakkında özel açıklamalarda bulunan Genel Başkan Av. Abdullah Polat, “Spor bizim her zaman hayatımızın içerisinde yer alan çocukluktan bu zamana kadar devam eden bir tutku. Bu yaşıma kadar da sporun bütün alanında yer almaya çalıştım. Fakat zamanla sporda bir boşluğumuz olduğunu gördük. Amatör sporcularımız, profesyonel sporcularımız, milli sporcularımız, kulüplerimiz bir şekilde kendisini idare ediyor. Ancak 15 yıllık meslek hayatı tecrübemde fark ettim ki, hiçbir sporcu kendi haklarının ne olduğu konusunda net bir cevaba sahip değil. Bunun akabinde kulüplerimiz de ne gibi haklara sahip olduğunu net olarak bilmiyor. Milli sporcularımız ulusal camiada yapmış oldukları başarılarda, orada görmüş olduğu haksızlıklara karşı nasıl bir refleks gösterileceklerini, hukuki olarak kendilerini savunacaklarını dair bir fikirleri de söz konusu değil. Bu nokta da hem mevzuat açısından hem de uygulama açısından da bir boşluk olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

“YARALARA PANSUMAN OLACAĞINA İNANIYORUZ”

Hukukçu, akademisyen, sporcu ve sosyolog gibi birçok meslek grubundan kişi ile fikir birliği oluşturduklarını ve kendilerine “Ne yapabiliriz?” sorusunu yönelttiklerini dile getiren Polat, “Spor hukukunun kimlere ulaşabileceği ve ne fayda sağlayabileceği konusunda ciddi bir şekilde kafa yormaya başladık” dedi. Spor hukukunda, gerek ülkemizde gerekse ulusal camiada kanayan bir yara olduğunu gördüklerini söyleyen Polat, şunları anlattı:

“Sporun ve sporcunun hukuki haklarını düzenleyen, Spor Hukuku’nun da günümüzdeki önemi her geçen gün daha da arttığı bu dönemde ortak bir düşünce ile Uluslararası Spor Hukuk Akademisi’ni kurmaya karar verdik. Uluslararası Spor Hukuku Akademisi’nin, ciddi bir şekilde kanayan yaralara pansuman olacağına inanıyoruz.”

SPORDA ŞİDDETİN HER TÜRLÜSÜ İNCELENECEK

Polat, 6222 sayılı kanunda sporda şiddet yasası net bir şekilde izah edildiğini ancak uygulama noktasında yetersizlikler olduğunu gördüklerini ifade etti. Sporda şiddete maruz kalan sporcuların, derdini anlatabilme, iletişim kurabilme konusunda problemler yaşadığına değinen Polat, bu şiddeti sadece fiziksel şiddet olarak algılamamak gerektiğini söyledi. Mobbing dediğimiz psikolojik şiddetin de olduğunun altını çizen Polat, şunlara değindi:

“Sporda mobbingi de bu akademimizde inceleyeceğiz. Bunları yaparken de, her alanda kendine özel sistemde yürüteceğiz. Nitekim eğitimlerimizi spor hukuk eğitimi olarak değil de; sporda holiganlık, sporda diplomasi, sporda şiddet, sporda amatör sporcuların yaşamış olduğu problemler gibi başlıklar altında akademisyen, hukukçu arkadaşlarımızla birlikte vereceğiz.”

“SPORA BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK”

Üniversiteler ile birlikte spor hukuku eğitim sertifikaları vermeyi planladıklarını aktaran Polat, “Hem sporcularımızı hem de kulüplerimizi bu işin içine dâhil edip eğitim seminerleri vererek, spor hukuku ile ilgili öncelikle bir bilgi birikimlerinin olmasını istiyoruz. Çünkü şuna inanıyoruz; sporcu kendi hakkını bildiği takdirde hem psikolojik olarak rahatlayabilecek hem de neyi yapıp yapmaması gerektiğinin bilincinde olacak. Bunları bildiği takdirde eminiz ki, spora çok daha büyük katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE GENELİNE YAYILACAK

Uluslararası Spor Hukuku Akademisi’nin, sadece Ankara merkezli olmayacağını duyuran Polat, ilerleyen süreçlerde, Türkiye'deki bütün illerde il temsilcileri ve il başkanlarının olacağını belirtti. Polat, “Bu akademiyi temsil edebilecek nitelikli arkadaşlarımızla birlikte Türkiye’de yaşayan 81 vilayetteki bütün sporcularımıza, kulüplere bu şekilde ulaşıp, danışmanlık yapıp, yaşanabilecek bütün problemleri minimuma indirebilmek için elimizden geleni yapacağız” diyerek cümlelerini sonlardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Spor Haberleri