Soykırım savunucusu Büyükelçi Viyana’dan ayrılıyor: Daniş Tunalıgil rahat uyusun

Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın kararıyla görevinden ayrılıyor. Ceyhun, Almanya'da Yeşiller Partisi’nde milletvekilliği yaptığı dönemde, sözde Ermeni soykırımını savunmasıyla büyük tepki çekmişti.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bazı büyükelçilik ve daimi temsilcilikler için yeni görevleri tebliğ etti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Türkiye'nin dış temsilciliklerinde önemli değişiklikler yapıldı. Büyükelçi olarak görev yapacak isimler belirlendi.

ŞEHİT DİPLOMATLAR RAHAT UYUSUN

Yapılacak görev değişimlerinde birisi özellikle dikkat çekiyor. Viyana Büyükelçiliği'nde bayrak değişimi yapılacak. Görev süresi dolan Büyükelçi Ozan Ceyhun'un yerine Gürsel Dönmez atandı.

21 Şubat 2020’de Viyana Büyükelçisi olarak atanan Ceyhun, o dönem siyasi çevrelerden büyük tepki almıştı. Gençliğinde silahlı sol örgüt militanı olan Ceyhun, 1 Mart 1977'de İstanbul Adana Erkek Öğrenci Yurdu'na yaptığı bombalı saldırı sonucunda Ülkücü Mustafa Erol'un şehit olmasına neden olmuştu.

Ceyhun, eylemden sonra Avusturya ve Almanya'da firar hayatı yaşamıştı. Almanya'da Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokrat Parti'de milletvekilliği yaptığı dönemde, sözde Ermeni soykırımını savunmasıyla dikkat çekmişti.

22 Ekim 1975’te ASALA tarafından gerçekleştirilen saldırıda, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Daniş Tunalıgil, büyükelçiliği basan 3 Ermeni saldırgan tarafından öldürülmüştü. Ceyhun’un Viyana’ya Büyükelçi olarak atanmasına, Tunalıgil cinayeti üzerinden de sert eleştiriler yapılmıştı.

YENİ BÜYÜKELÇİ GÜRSEL DÖNMEZ

1 Temmuz 1964 tarihinde Kırcaali’de doğdu. Ailesi 1969 yılında Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ederek Bursa’ya yerleşti. Sakarya Arifiye Öğretmen Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde eğitim gördü. 1987 yılında Viyana’ya giden Dönmez, burada 22 yılını geçirdi. Çok iyi derecede Almanca ve İngilizce bilen Dönmez, siyaset bilimi, sosyoloji, ekonomi, tarih, kültür, felsefe ve edebiyat alanlarında birçok makale ve kitabın yazarıdır.

Gürsel Dönmez, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Avusturya Başkanlığı yapmış bir isim olarak dikkat çekiyor. Dönmez, aynı zamanda Başbakanlık bürokratı olarak Balkanlar ve Yurtdışı Türkler konularında üst düzey diplomatik görevlerde bulunmuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Siyaset Haberleri