Uzmanlar yorumladı: Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de yayılamaz, koşullar müsait değil

Maymun çiçeği virüsünün Türkiye’deki durumunu yorumlayan Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Doğancı, “Türkiye’de şu anda aktif bir risk yok. Mevcut koşullar hastalığın yayılmasına müsait değil” dedi.

Afrika'yı etkisi altına alan maymun çiçeği virüsü, Avrupa'ya da yayıldı. İsveç'te yaşayan bir kişide maymun çiçeği virüsü tespit edilmesi üzerine akıllara virüs Türkiye’de de görülebilir mi sorusu geldi. Türkiye'deki son durum hakkında Ulus’a değerlendirmelerde bulunan Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı, “Türkiye'de şu anda aktif bir risk yok” dedi. Prof. Dr. Doğancı, virüsün Türkiye'de yayılmasının olası olmadığını dile getirerek, mevcut koşulların hastalığın yayılması için elverişli olmadığını vurguladı. Virüsün Afrika dışındaki ülkelere yayılmasıyla birlikte, küresel sağlık yetkilileri alarma geçse de, Türkiye’deki mevcut duruma göre endişe verici bir tablo olmadığı vurgulandı.

“GÖÇLE GELEN İNSANLAR DA RİSK YOK”

Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Levent Doğancı, “Maymun çiçeği virüsü ile alakalı şu anda Türkiye'de aktif bir risk yok” dedi. Türkiye’nin bu hastalık için hazır bir altyapıya sahip olmadığının altını çizen Doğancı, “Hastalığın oluşabilmesi için mutlaka çok sıcak iklim olması lazım. Bunun dışında çok yakın temas gerekiyor. Ayrıca çok yoğun bir şehirleşme lazım. Bu da nedir? Orta Afrika’dan çok yoğun bir göç var. Fakat baktığımızda şu anda bize göçle gelen insanlar da böyle bir risk yok” ifadelerini kullandı.

VİRÜSÜN GENEL TAŞIYICILARI: KEMİRGENLER

Maymun çiçeği virüsünün asıl taşıyıcılarının çoğunlukla kemiriciler olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Doğancı, “Sincap ve Türkiye’de olmayan fare türleri hastalığın önde gelen taşıyıcılarındandır. Türkiye’de sokaklarda dolaşan, hastalığı taşıyan kemiricilerden birisi olan sincaplar da yok. Fakat Amerika’ya baktığımızda her sokakta sincap gezer. Dolayısıyla baktığımız zaman bizim böyle bir alt yapımız bulunmuyor” diyerek Türkiye'de bu hastalığı taşıyan kemiricilerin bulunmadığını belirtti.

ASIL TEHLİKE “İNSAN ÇİÇEĞİ”

Prof. Dr. Doğancı, maymun çiçeği virüsünün adının ilk olarak maymunlardan izole edilmesi nedeniyle verildiğini aktardı. Çiçeğinde aynı gruptan bir virüs olduğuna değinen Doğancı, “Öyle maymunların da hani çok böyle hasta oldukları falan yok” dedi. Türkiye'de mevcut koşullar altında bu hastalığın yayılma riski bulunmadığını belirten Doğancı, asıl tehlikenin insan çiçeği hastalığı olduğunu vurguladı.

VİRÜSÜN YAYGIN SEMPTOMLARI

Dünya çapında büyük ses getiren maymun çiçeği virüsü, belli başlı belirtiler ile kendini belli ediyor. Maymun çiçeği virüsüne yakalanan kişilerde; boğaz ağrısı, döküntü, lenf düğümlerinde şişme, ateş, baş ağrısı ve kas ağrılarıdır. Hastalığın sebep olduğu döküntüler kaşıntılı olup, genellikle yüz bölgesinde başlayarak, avuç içi ve ayak tabanları da dâhil olmak üzere bütün vücuda yayılır. Maymun çiçeği virüsünde yaşanan döküntü, ağrılı olabilen düz, kırmızı şişlikler olarak ortaya çıkar. Yaşanan bu süreç 2 ila 4 hafta kadar sürebilir. Bu süreç tamamlanana, döküntüler kabuklaşıp düşene kadar virüs aktif olarak bulaştırabilir durumda olur.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri