Başarılı sanatçı Metin Arolat’ın geçtiğimiz günlerde sahnede fenalaşarak hayatını kaybetmesi, müzik camiasında büyük üzüntüye neden olmuştu. Arolat’ın yakın arkadaşı, ünlü şarkıcı Demet Sağıroğlu, acısını dile getirirken, “Yine rejim yapıyormuş, herhalde kalbi kaldırmadı” ifadelerini kullanmıştı. Yapılan açıklama, diyet yaparken dikkat edilmesi gereken konuları yeniden gündeme getirdi. Ulus Gazetesi olarak Uzm. Dyt. Sevil Dilara Güneş’ten, diyet yaparken sıklıkla yapılan hatalar ve bu hatalardan nasıl kaçınılması gerektiği üzerine bilgi aldık. Önemli noktalara değinen Güneş, “Kilo vermek uğruna, sağlığınızdan olmayın” dedi.
YANLIŞ YÖNTEMLER TEHLİKE OLUŞTURUYOR
Pek çok kişinin daha sağlıklı olabilmek adına kilo vermek isterken, bu süreçte pek de sağlıklı olmayan yöntemleri tercih edebildiğini söyleyen Uzm. Dyt. Sevil Dilara Güneş, “Yanlış yapılan diyetler ile kısa sürede verilen kilolar, daha sonra vücut hızının ve dengesinin bozulmasına bağlı olarak hızlı kilo artışına ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir” diye konuştu. Güneş, dünyada olduğu gibi ülkemizde de kilo artışının en temel nedeninin, yanlış beslenme alışkanlıkları ve sedanter yaşam tarzı olduğunu dile getirdi.
“AİLE SOFRALARINDAN, HAZIR GIDALARA”
Modern yaşamın hızlanan temposunun geleneksel mutfak kültürünü ciddi şekilde etkilediğine dikkat çeken Güneş, aile sofraları ve ev yapımı yemeklerin yerini, yağ ve karbonhidrat açısından zengin, yüksek enerjili hazır gıdaların aldığını söyledi. Beslenme alışkanlıklarındaki değişimin yanı sıra, günlük fiziksel aktivitenin azaldığını belirten Güneş, “Günlük fiziksel aktivitenin giderek azalması, obezitenin salgın bir hastalık gibi hızla yayılmasına neden olmaktadır” dedi.
EN SIK KARŞILAŞILAN HATALAR
Bilinçsizce yapılan diyetlerin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığının altını çizen Güneş, “Kilo vermek uğruna, sağlığınızdan olmayın” dedi. Güneş, uzman kontrolü olmadan yapılan diyetlerde en sık karşılaşılan hataları şu sözlerle sıraladı:
“Öğün atlamak, popüler diyetleri bilinçsizce uygulamak, tek tip beslenme modellerini seçmek, çok düşük kalorili diyetlerle vücudu aç bırakmak, ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidrat kaynaklarını tamamen tüketmemek.”
Yapılan tüm bu yanlış uygulamalar ile kısa vadede kilo kaybı yaşanabileceğini söyleyen Güneş, bu süreçte kaybedilen kiloların yağdan ziyade kas ve su olduğunu aktardı.
“KAS DOKU KAYBINA NEDEN OLUYOR”
Uzman kontrolünde kişiye uygun planlanmamış beslenme biçimlerinde, en büyük riskin kas doku kaybı olduğunu dile getiren Güneş, “Kalp kası vücudun en önemli kaslarından biridir ve hızlı kilo kaybı başta kalp olmak üzere birçok organda yapısal ve işlevsel bozulmalara yol açarak hayati tehlike oluşturabilmektedir” ifadelerini kullandı.
“HASTALIKLARDA İYİLEŞME SÜRESİ UZAR”
Güneş, kişinin makro ve mikro besin ögelerinden yeterli ve dengeli şekilde tüketmemesinin, özellikle ihtiyacı olan karbonhidrat miktarının eksik kalmasına; kan şekerinin hızla düşmesine, buna bağlı olarak da baş ağrısı ve halsizlik hissetmesine, aynı zamanda tatlı isteklerinde artışa neden olacağını söyledi. Düşük enerji içerikli hızlı kilo kaybı hedefleyen sağlıksız diyetlerin, safra kesesi taşı oluşumunu tetikleyeceğini belirten Güneş, “Yetersiz posa alımına bağlı kabızlığa neden olur. Tüm bunların yanı sıra vücudun bağışıklık sistemi olumsuz etkilenir, vücut savunmasız kalarak enfeksiyonlara daha açık hale gelir ve sık sık hastalanır, hastalıklarda iyileşme süresi uzar” diye konuştu.
“DİYET KİŞİYE ÖZELDİR”
Diyetin kişiye özel olması gerektiğini vurgulayan Güneş, “Beslenme bir bilim dalıdır ve tıpkı parmak izi gibi diyet de kişiye özeldir. Kişinin ihtiyaçlarına, yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre değerlendirilip planlanmalıdır” diye konuştu. Güneş, diyetin geçici bir çözüm olarak görülmemesi gerektiğini belirterek, sürdürülebilir sağlıklı beslenme alışkanlıklarının hayat boyu devam ettirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.