Kış kapıda: Bu çaylar bağışıklık sisteminizi zımba gibi yapacak

Mevsim sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte hastalıklar artmaya başladı. Bu dönemde hasta olmak kaçınılmaz gibi görünse de kış çaylarıyla bu süreci çok daha hafif atlatabilirsiniz. İşte, sık görülen bazı hastalıklar ve korunma yolları…

Mevsim sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte, hastalıklar artmaya başladı. Bu dönemde hasta olmak kaçınılmaz gibi görünse de kış çaylarıyla bu süreci çok daha hafif atlatmak mümkün. Soğuk algınlıklarının arttığı, vücut direncinin düştüğü kış aylarında, bitkisel çaylar, tedavi sürecine güçlü bir destek sağlıyor. Ihlamur, tarçın, adaçayı gibi bitkilerle hazırlanan bu çaylar yalnızca vücudu toparlamakla kalmıyor, vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi de sağlamış oluyor. İşte, zımba gibi yapacak, hızla ayağa kaldıracak kış çaylarının faydaları ve hazırlanış yöntemleri...

ÖKSÜRÜĞE SAVAŞ AÇAN “IHLAMUR ÇAYI”

Kış ayarında ortaya çıkan üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı etkili olan ıhlamur çayı, öksürük, balgam ve boğaz ağrısı sorunlarına bire bir. Bunun yanı sıra sakinleştirici etkisi ile uykusuzluğa da oldukça iyi gelerek, hastalıktan dolayı yaşamış olduğunuz uyku problemini ortadan kaldıracaktır. olması gerekenden fazla miktarda tüketildiğinde, uyku düzenini bozabilir ve düşük tansiyon riski oluşturabilir. 1 tutam kurutulmuş ıhlamuru sıcak suyla atarak, 3 dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz.

METABOLİZMA HIZLANDIRAN “TARÇIN ÇAYI”

Metabolizmayı hızlandırma ve kan şekerini dengeleme de öne çıkan bir baharat tarçın, enerji verici ve vücut direncini artırıcı özelliği ile de biliniyor. Ancak fazla tüketmemekte fayda var. Aksi halde karaciğer sağlığını olumsuz etkileyebilir, kan şekerini fazla düşürebilir. 1 adet çubuk tarçını sıcak suya atarak, 3 dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz. Daha sonra dilerseniz içerisine bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

BAĞIŞIKLIK DOSTU “ZENCEFİL ÇAYI”

Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliklere sahip olan zencefil, bağışıklık sistemini güçlendirerek, soğuk algınlığını hafifletir. Halsizlik, mide bulantısı ve boğaz ağrısı gibi sorunlara karşı da oldukça etkilidir. Fakat gereğinden fazla tüketildiğinde, baş dönmesine, mide yanmasına ve kan şekerinin düşmesine sebep olabilir. O nedenle de kararında tüketmekte büyük fayda var. 1 dilim taze zencefili sıcak suya ekleyerek, 3 dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz.

BOĞAZ AĞRILARINDA ETKİLİ “ADAÇAYI”

Oldukça güçlü bir antiseptik özelliğe sahip bir bitki olan adaçayı, boğaz ağrılarını hafifletir. Özellikle bademcik iltihabı gibi rahatsızlıklarda doğal bir tedavi sunan adaçayı kış aylarında tüketilen çaylar arasında yerin alıyor. Fakat hamilelikte tüketimi pek doğru değildir. Orantısız tüketildiği takdirde, mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Birkaç yaprak adaçayını sıcak suya ekleyerek, 3 dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz.

C VİTAMİNİ DEPOSU “KUŞBURNU ÇAYI”

Vücudu kış aylarında hastalıklara karşı korumak için vitaminler büyük bir öneme sahip. C vitamini açısından son derece zengin bir bitki olan kuşburnu, bu noktada büyük bir rol oynuyor. Bağışıklık sisteminizi destekleyerek, soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıklarla mücadele de güçlü bir destek sağlar. Bunun yanı sıra kan dolaşımını hızlandıran kuşburnu, vücut direncini artırır. Fazla tüketildiğinde böbrek taşı riskini artırabilir. O nedenle de böbrek rahatsızlığı olan kişilerin tüketmeden önce bir uzmana danışması gerekir. Bir avuç kurutulmuş kuşburnunu sıcak suya ekleyerek, 3 dakika demleyerek hazırlayabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri