Başkentte, Türk Toraks Derneği ve Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) önderliğinde 23 derneğin bir araya gelerek oluşturduğu Türkiye Ulusal Solunum Koalisyonu'nun organize ettiği “Dünya Akciğer Günü” etkinliklerine ev sahipliği yaptı. Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen etkinlik, Ankara'nın merkezi noktalarından biri olan Kızılay Metro İstasyonu’nda düzenlendi. İstasyonda kurulan stantlarda, vatandaşlara akciğer sağlığı hakkında bilgilendirmeler yapılırken, ücretsiz nefes ölçümleri gerçekleştirildi. Ayrıca, çeşitli etkinliklerle akciğer sağlığının korunması ve solunum yolu hastalıklarına dikkat çekildi. Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'nda eğitmen olarak görev yapan Esra Taşkın, etkinlik hakkında Ulus’a açıklamalarda bulundu.
VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLDİ
Kızılay Metro İstasyonunda gerçekleştirilen Dünya Akciğer Günü etkinliği kapsamında, solunum fonksiyon testine giren kişilere sigara kullanımları hakkında detaylı sorular yöneltildi. Kişilerin, sigara kullanım süresi, günlük tüketim miktarı ve daha önce sigarayı bırakmaya yönelik girişimlerinin olup olmadığı sorgulandı. Bunun yanı sıra katılımcıların astım gibi solunum rahatsızlıkları olup olmadığı, boy ve kilo gibi bilgiler de edinildi. Test sonuçlarının değerlendirilmesinin sonucunda, normal dışı sonuçlar veren kişilere yaşam tarzı önerilerinde bulunuldu. Sigara bağımlısı olduğu tespit edilenler ise belediyenin Dikmen'deki sigara bırakma merkezine yönlendirildi.
“MASRAFLAR BELEDİYEMİZ TARAFINDAN KARŞILANIYOR”
Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı'nda eğitmen olarak görev yapan Esra Taşkın, “Sigara bağımlılığı konusunda bir etkinlik düzenledik. Sigara bağımlıları, akciğer kapasitesini ölçmek için uyguladığımız solunum fonksiyon testi için başvuruyorlar. Test sonrasında, bağımlılıkla ilgili bir mağduriyet ya da rahatsızlık varsa, kişileri ilgili tedavi merkezlerine yönlendiriyoruz. Bu süreçte, kişilere gerekli bilgileri veriyor, randevu hattımızı ve iletişim numaralarımızı paylaşıyoruz. Tedavi masrafları ise belediyemiz tarafından karşılanıyor” ifadelerini kullandı.
“VATANDAŞLARDAN YOĞUN BİR TALEP VAR”
Bağımlılıkla mücadele kapsamında gelen taleplerin yoğunluğuna dikkat çeken Taşkın, vatandaşlardan gerek madde gerekse internet bağımlılığı konusunda ciddi bir talep aldıklarına dikkat çekti. İnsanların bağımlılıklardan etkilendiğini söyleyen Taşkın, “Kişi kendisi olmasa bile bir yakını bu durumdan muzdarip olabiliyor. Bu yüzden, bilgi almak için bile olsa yoğun bir talep var” dedi. Eğitimlerin ve bilgilendirme çalışmalarının önemine vurgu yapan Taşkın, bu durumun toplumun bağımlılık sorununa duyarlılığını ortaya koyduğunu ifade etti.
“MERKEZLER AKTİF OLARAK HİZMET VERİYOR”
Taşkın, bağımlılıkla mücadele kapsamında belediye bünyesinde çeşitli hizmetler sunduklarını dile getirdi. Belediyenin, halk sağlığına büyük önem verdiğini belirten Taşkın, “Madde bağımlılığı, alkol, kumar, sigara ve internet bağımlılığı gibi çeşitli bağımlılıklarla ilgili tedavi sunan merkezler aktif olarak hizmet veriyor. Bu merkezlerde yürütülen tedavi süreçleri ile bireylerin bağımlılıktan kurtulmaları ve daha sağlıklı bir yaşama adım atmaları hedefleniyor” şeklinde konuştu.