Geçtiğimiz eylül ayında Kırşehir’de açılan Ahilik Müzesi ziyaretçi akınına uğruyor. 3 bin 600 metrekare kapalı alanda birçok tarihi objeyi sergileyerek Ahilik geleneğini yaşatan müze, Ahilik teşkilatının tarihini ziyaretçilere tanıtıyor. İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Eyüp Temur, “Hem vatandaşlarımız hem de turistler Ahilik Müzesi’ne adeta akın ediyor. Müzemiz açıldığı tarihten 4 ay gibi bir süre sonra 50 bin ziyaretçiyi aştı. Bu sayı her geçen gün daha da artıyor” diye konuştu. Ziyaretçilerden güzel geri dönütler aldıklarını ifade eden Temur, “Özellikle müzenin zengin içeriklerinden çok etkilendiklerini belirtiyorlar” şeklinde konuştu.
HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Müzenin açıldığı tarihten itibaren ziyaretçi akınına uğradığını belirten İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Eyüp Temur, “Hem vatandaşlarımız hem de turistler Ahilik Müzesi’ne adeta akın ediyor. Ahiliğin tanıtılmasına ve günümüze de yansıtılmasına katkıda bulunmak bizi en çok mutlu eden durumlardan biri. Müzemiz açıldığı tarihten 4 ay gibi bir süre sonra 50 bin ziyaretçiyi aştı. Bu sayı her geçen gün daha da artıyor” diye konuştu.
GÜZEL GERİ DÖNÜTLER ALIYORUZ
Eyüp Temur, Ahilik Müzesi'ni ziyarete gelenlerden çok güzel dönütler aldıklarını ifade etti. Temur, “Ziyaretçiler, müzenin zengin içeriklerinden çok etkilendiklerini belirtiyorlar. Bazı ziyaretçilerimiz Ahilik geleneğini adeta yaşadığını ifade ediyor. Özellikle geçmiş dönemlere ait halılar, kıyafetler ve diğer kültürel ögeler ziyaretçiler tarafından büyük ilgi görüyor. Bu olumlu geri bildirimler, müzemizin ne kadar değerli ve etkileyici olduğunu bir kez daha gösteriyor” açıklamasında bulundu.
TARİH VE TEKNOLOJİNİN BULUŞMA NOKTASI
Ahilik Müzesi, tarihi geçmişi anlatmasının yanı sıra teknolojik alt yapısı ile de dikkat çekiyor. Müzecilik anlamında Türkiye’nin en büyük dijital ekranı bu müzede yer alıyor. Müzeyi ziyarete gelen vatandaşlar, bu ekranda kendilerini şed kuşatma veya Ahilik ritüellerinin içinde hissederek Ahilik ile ilgili çeşitli görüntüler izleyebiliyor. Ayrıca müzede, geçmiş dönemlere ait halılar, kıyafetler ve birçok kültürel öge de sergileniyor.
HEDEF AHİLİĞİ TANITMAK
İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Eyüp Temur, Ahilik geleneğini yaşatacaklarını şu şekilde ifade etti:
“Ahilik geleneğini yaşatacağız. Düzenlediğimiz Ahiyan gecesi ile birlikte Ahilik geleneğini UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miraslar Listesi’ne sunacağız. Hedefimiz yüzlerce yıllık olan bu geleneği yaşatmak ve vatandaşlarımıza tanıtmak. Bu kapsamda üniversitelerde tüm fakültelerde 1 saat olmak üzere Ahilik dersi konuldu. Bununla birlikte liselerde de Ahilik kulüpleri kuruldu. Ahilik Müzesi’nde de öğrenciler alan derslerini alıyor. Hedefimiz çalışmalarımızı arttırarak Ahilik geleneğini ve tarihimizi tanıtmak.”
ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR
Kırşehir’de 3 bölgede yer altı şehri bulunduğunu belirten Eyüp Temur, “Yassı höyük, Hasöyük, Kalehöyük, Kaman merkez ve Kızılırmak olmak üzere 5 bölgede kazı çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda Kızılırmak üzerinde fosil kazısı yapıyoruz. Bu kazı ile birlikte gergedan, sırtlan ve fil fosillerini gün yüzüne çıkartacağız. Kazı çalışmalarımız sonucunda elde edilen tarihi fosilleri arkeoloji müzemizde sergileyeceğiz” şeklinde konuştu.