Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişiklikle belediyelere 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevi kurma, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakma yükümlülüğü getirildi. Nüfusu 25 bini aşan belediyelere bütçe gelirlerinin binde 5’ini; büyükşehir belediyelerine ise bütçenin binde 3’ünü kaynak ayırması kararlaştırıldı. Bu oran üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ının Hazine ve Maliye Bakanlığınca karşılanacağı belirtildi.
Kanun teklifinin gerekçesinde yer alan bilgilere göre Türkiye’de toplam 105 bin kapasiteli 322 barınak bulunduğu ve bin hayvan kapasiteli, bin 900 adet bakımevi yapılması gerektiği açıklandı. Bir bakımevinin maliyeti minimum 3,5 milyon TL olmak üzere toplam 6,65 milyar TL olarak hesaplandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre 90 bin sokak hayvanı bulunan Ankara’da ise nüfusu 25 bin üzerinde olan 20 ilçe ile Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplam 18 barınağın 12 bin 500 hayvan kapasitesi bulunuyor. Kentteki 3 ilçede barınak olmadığı öğrenildi. Bir ilçedeki barınağın ise yapım aşamasında olduğu aktarıldı. Ankara’daki 90 bin sokak hayvanı için bin kapasiteli en az 77 tane barınak gerekiyor. Barınakların tahmini maliyeti ise toplam 269 milyon 500 bin TL.
77 TANE LAZIM
Nüfusu 25 bini aşmasına rağmen Akyurt, Bala ve Nallıhan’da bakımevi bulunmadığı öğrenildi. Haymana’da ise hayvan bakımevinin yapım aşamasında olduğu bilgisi verildi.
Öte yandan toplam 105 bin kapasiteli 322 barınak bulunduğu ve bin hayvan kapasiteli, bin 900 adet bakımevi yapılması gerektiği belirtilen resmî açıklamalarda, bir bakımevinin maliyeti minimum 3,5 milyon TL olmak üzere toplam 6,65 milyar TL olarak hesaplandı. Bakanlık verilerine 90 bin başıboş köpek bulunan Ankara’da ise resmî açıklamalar doğrultusunda yapılan hesaplamada en az 269 milyon 500 bin lira maliyetli en az 77 tane barınak yapılması gerektiği görüldü.
MEVCUT KAPASİTE 12 BİN 550
İlçe belediyeleri ve Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden edinilen bilgilere göre Ankara’da merkez ilçeler Çankaya, Keçiören, Yenimahalle, Altındağ, Mamak, Etimesgut ve Sincan ile Büyükşehir’e ait en az 9 bin 550 sokak hayvanı kapasiteli 9 geçici hayvan bakımevi ve rehabilitasyon merkezi mevcut olduğu aktarıldı. Gölbaşı’nda ise Gölbaşı Belediyesi’ne ait Gölbaşı Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin bin 500 sokak hayvanı kapasitesi bulunduğu belirtilirken; diğer ilçeler Pursaklar, Polatlı, Çubuk, Kızılcahamam, Kahramankazan, Şereflikoçhisar, Beypazarı ve Elmadağ’da ise belediyelere ait toplam bin 500’den fazla kapasiteye sahip olduğu açıklandı.
KÖPEK YAŞAM ALANI KURULACAK
Öte yandan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın 31 Mart Yerel Seçimlerindeki vaatleri içerisinde Mamak Gökçeyurt’taki Köpek Yaşam Alanı Projesi yer alıyor. 112 bin metrekare alan üzerine inşa edilecek proje içerisinde hayvan hastanesi, köpek gezdirme rekreasyon alanı, köpek oyun alanı, piknik ve dinlenme alanları ile bir belediye tarafından kurulan Ankara’nın ilk sahipli ve evcil hayvanlar için defin alanı yer alacağı kaydediliyor.
EN BÜYÜĞÜ KARATAŞ BAKIMEVİ
Aynı zamanda Çankaya’da Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Karataş Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi 6 bin sokak hayvanı kapasitesiyle ön plana çıkıyor. Onu ABB Sincan Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi takip ediyor. Sincan Geçici Hayvan Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi’nin de bin sokak hayvanı kapasitesi bulunuyor.