Uzmanlardan kritik uyarı: İstanbul kendiliğinden yıkılacak!

17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin 25. yıldönümünde, İstanbul'daki deprem riski konusunda ciddi uyarılarda bulunuldu. Kentte 400'ün inşa edilmesi yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtilirken, yapı denetimindeki aksaklıklar da gündeme getirildi.

İstanbul Beykent Üniversitesi ve Doğuş Üniversitesi'nden iki inşaat mühendisliği uzmanı, İstanbul'un deprem hazırlığı konusunda açıklamalarda yer aldı. Uzmanlar, yapı denetimindeki eksikliklere dikkat çekerken, kentteki depreme hazırlıklarda da eleştirdi.

CİDDİ AKSAKLIKLAR VAR

Uzmanlar, 17 Ağustos depreminin 25. yıldönümünde beklenen büyük İstanbul depremine ilişkin yapı denetim sistemindeki ilişkilere dikkat çekti. "Yapı Denetim Sistemi'nde eksik ve aksayan yönler çok fazla" diyen uzmanlar, denetleyenlerin de denetlenmesi gerektiğini ifade etti. Uzmanlar, "Binayı tasarlayan mühendis ve mimarın da yapı üzerinde söz hakkı olmalı" dedi.

DEPREM SONRASI DENETİM EKSİKLİĞİ

Bilim insanları, deprem beklentisine ilişkin yaptıkları çalışmaların tamamlanmasının ardından denetiminin öneminin altını çizdi. Uzmanlar şu konulara dikkat çekti: "Türkiye'de bina başladıktan sonra denetim yapılamıyor. Yıllar içinde binada ne değişiklikler yapıldığı biliniyor. Bazen denetim kayıtlarına ve tutanaklara ulaşılamıyor."

İSTANBUL ALARM VERİYOR

Uzmanlar, İstanbul'daki mevcut yapı stoğu hakkında endişe verici bilgiler paylaştı:

Kentte 400 binanın yıkılma riski taşıması.

1,2 milyon bina 1999 deprem öncesi inşa edilmiş.

Son 5 yılda sadece 35 bin bina yenilenmiş.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİ GELDİ

Yapılan araştırmalar ve çalışmalar neticesinde uzmanlardan çözüm için şu öneriler geldi:

“Yapı denetim sistemi yeniden düzenlenmeli, binaların düzenli olarak denetlenmesi sağlanmalı, güçlendirme çalışmaları teşvik edilmeli, şehir bilgileri ve nüfus kontrolü yapılmalı.”

Uzmanlar, özellikle İstanbul'da acil bakımların alınmasını vurgularken, evde kalmaya ve gerekli bakıma tabi tutulmaya davet etti. 25 yıl önce yaşanan büyük depremin ardından alınan önlemlerin yetersiz kaldığı görülürken, olası bir İstanbul depremi öncesinde yapılması gerekenler bir kez daha uyarı geldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri