Uzmanlar, sıcak havanların psikolojiyi olumsuz etkileri ve sinirleri tetikleyebileceği konusunda uyarıyor. Aşırı sıcak ve nemli havaların psikolojiye olan olumsuz etkileri hakkında Ulus’a konuşan Türk PDR Derneği Ankara İl Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Makili, “Aşırı sıcaklık, vücudun stres seviyesini artırarak gerginlik ve kaygıyı tetikliyor” dedi. Makili, uzun süreli sıcak havaların özellikle yaşlıları, çocukları, kronik hastalığı olanları ve hamileleri etkilediğine değindi.
“GERGİNLİK VE KAYGIYI TETİKLİYOR”
Yaz sıcaklarının birçok kişi için enerji düşüklüğü, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini anlatan Makili, “Yaz aylarının gelmesiyle birlikte, sıcaklıkların artması hayatımızın her alanında kendini hissettirmeye başladı. Kişiler, bu dönemde yalnızca fiziksel değil, psikolojik olarak da çeşitli zorluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Özellikle artan sıcaklıklar, ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Aşırı sıcaklık, vücudumuzun stres seviyesini artırarak gerginlik ve kaygıyı tetikliyor” dedi.
Uyku düzeninde bozulmaların, sıcak havalarda sıkça karşılaşılan bir sorun olduğunu dile getiren Makili, “Gece uykusunun kesintiye uğraması, sabahları yorgun ve bitkin uyanmamıza neden olabilir. Bu da gün içinde odaklanma sorunlarına yol açarak iş ve sosyal yaşamımızı olumsuz etkileyebilir” diye konuştu.
HASSAS GRUPTAKİ KİŞİLER DİKKAT
Makili, yaz sıcaklıklarından en çok etkilenen grupta yaşlıların, çocukların, kronik hastalığı olanların ve hamilelerin olduğunu dile getirdi. Yaşlı bireylerde vücut sıcaklığını düzenleme yeteneği azaldığından, sıcaklık değişimlerinden olumsuz yönde etkilendiğini söyleyen Makili, şunları aktardı:
“Yaşlıların yanı sıra, çocuklar da gelişim süreçleri nedeniyle sıcak havalardan daha fazla etkilenebiliyor. Kronik rahatsızlıkları olan bireyler için ise aşırı sıcaklar, mevcut sağlık durumlarını daha da kötüleştirebilir. Hamile kadınlar ise hormonal değişiklikler ve artan vücut ağırlığı nedeniyle sıcak havalardan olumsuz etkilenebilir. O nedenle de yaz aylarında hassas gruptaki kişilerin daha dikkatli olması gerekiyor”
“ÖĞLEN SAATLERİNDE GÜNEŞTEN KAÇININ”
Bu süreçte, ruhsal ve fiziksel sağlığı korumak için önlemler almanın önemine değinen Makili, serin ve klimalı ortamlarda vakit geçirmenin, vücudun aşırı ısınmasını önlemeye yardımcı olacağını aktardı. Makili, bunun yanı sıra bol su içmenin vücudun sıvı dengesini koruyarak fiziksel ve zihinsel sağlığa olumlu etkileri olacağını söyledi. Güneşin en yoğun olduğu öğle saatlerinde dışarıda vakit geçirmekten kaçınılması gerektiğini ifade eden Makili, “Hafif, nefes alabilen giysiler tercih ederek vücudumuzun serin kalmasını sağlayabiliriz” dedi.
ÖNLEM ALMAK ŞART
Makili, “Hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı korumak adına yapabileceğimiz küçük değişiklikler, yazın getirdiği zorlukları en aza indirgememize yardımcı olacaktır. Unutmayalım ki, sağlıklı bir zihin ve beden, iyi bir yaşamın temel taşlarıdır” diyerek sözlerini tamamladı.