Uzmanı anlattı: Saldırgan köpekler bekçilik için eğitilemez

Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu’nun başıboş köpeklerle ilgili projesini değerlendiren Köpek Eğitmeni Şebnem Erdem, “Her köpekten bekçi olmaz. Örneğin saldırgan bir köpekten bekçi köpeği yapamazsınız” dedi.

Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu, ilçedeki başıboş köpekleri belediyenin toplamayacağını, vatandaşların kendi inisiyatifleri ile getireceklerini söyledi. Başkan Beşikçioğlu’nun projesinde başıboş köpeklerin belediyeye ait barınaklarda eğitilmesinin ardından belediyeye ait tesislerde bekçi olarak görevlendirilmesi yer aldı.

Başkan Beşikçioğlu’nun projesini yorumlayan Köpek Eğitmeni Şebnem Erdem, projenin uygulamasında sorunlar olabileceğini vurgulayarak, “Yapıcı ve pozitif bir proje fakat her köpek bekçilik vasfı taşımıyor. Her köpeğin kendi bir karakteri vardır. Mesela saldırgan bir köpekten bekçi köpeğe yapamazsınız. Kavgacı bir köpekten, bekçi köpeği yapamazsınız. Bekçilik vasfına uygun olanlar için süper. Eğitmenler üzerinde çalışır. Kontrollerini yaparlar. Ama kalan köpekler ne olacak?” dedi.

Köpeklerin travmaları olabileceğini dile getiren Erdem, “Bunları çok iyi değerlendirmek, ayıklamak, ayırmak ve ona uygun vasıfta köpek bulmak ve bunları değerlendirmek gerekir. Bu durumda da yüz köpekten belki üç tane bulunabilir” diye konuştu.

KENDİ KARAKTERLERİ VARDIR

Köpek Eğitmeni Şebnem Erdem, Başkan Beşikçioğlu’nun projesinin büyük sorumluluk gerektiren ve detaylara dikkat edilmesi gereken bir proje olduğunu belirterek, “Yapıcı ve pozitif bir proje fakat her köpek bekçilik vasfı taşımıyor. Her köpeğin kendi bir karakteri vardır. Mizaç olarak tepkili, saldırgan, kavgacı, asosyal ya da tam tersi çekinik genlere sahip köpeklere bu eğitim zaten verilemez. Mesela saldırgan bir köpekten bekçi köpeğe yapamazsınız. Kavgacı bir köpekten, bekçi köpeği yapamazsınız. Ya da örneğin köpeklerin bazı travmaları vardır. Genetik olarak, çocuk sevmeyen köpekler vardır. Bunları çok iyi değerlendirmek, sınıflandırmak veya ona uygun vasıfta köpek bulup bunları değerlendirmek gerekir” dedi.

12 AYDAN ÖNCE BEKÇİLİK OLMAZ

Köpeklerin eğitiminde uygulanan prosedürlere işaret eden Şebnem Erdem, “Bir köpeğe basit temel komutları öğretmek ve uygulayabilir hale getirmek için minimum 3 hafta gerekiyor. Sonra bunun üstüne ileri itaat ve bekçilik eğitimi gelir. Bu durumda da bir eğitmenin bir köpeğe ortalama iki buçuk 3 ay ayırması gerekli. Bu süreden önce performans çabuklaştırılmış olarak alınamaz. Elbette köpeğin fiziksel sağlığı da çok önemlidir. Çene gelişimi tamamlanmamış veya çene yapısı kusurlu ise, arka bacak ve kalça eklemlerinde sorun varsa o köpeğe bu eğitim verilmez, verilmemelidir. Ayrıca uluslararası geçerli eğitim prosedüründe temel eğitim verildikten sonra köpek 12 aylık olmadan önce bekçilik eğitimi verilemez” ifadelerini kullandı.

BİR KÖPEK, BİR TESİS, BİR EĞİTMEN

Şebnem Erdem, projenin hayata geçmesi durumunda eğitmenin tecrübe ve başarısının önemine dikkat çekerek, “Eğer barınaklar eğitim merkezi haline getirilecekse uluslararası geçerli kurallar uygulanmak zorunda. Her köpek temel eğitimi alır. Köpeğin karakterine göre izlenecek yol başarıyı getirir. Bununla birlikte eğitmenler eğittiği köpeklerin başındadır. Onun başını boş bırakmaz veya temel eğitimde sahibi çalıştırır köpeği. Şimdi bu bekçi köpeklerin başında kim olacak? Yani profesyonel anlamda baktığımızda her bir köpeği idare edecek ve tesiste yönlendirecek bir yöneticiye ya da bir eğitmene ihtiyaç var. O köpeği gezdirecek, bakımıyla ilgilenecek, yemeğini suyunu verecek, eğitimini doğru yönlendirecek bir kişi gerekli. Bu kişi o köpeği yönlendirecek. Demek istediğim bir köpeği bir kişi idare eder. Bir köpeğin bir lideri olur, 30 kişi o köpeğe karışırsa köpeğin kafası karışır” şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Sözde hayvan sever kadın “katil tayfa”sını besliyor

Güncel Haberleri