Orman yangınları neden çıkıyor? Ormanlar neden yanıyor? Öz Orman İş verileri açıkladı

Orman yangınları neden çıkıyor? Ormanlar neden yanıyor? Orman yangınlarının neden kaynaklandığı konusunda yapılmış bir araştırma var mı? Öz Orman İş Sendikası Başkanı Settar Aslan tek tek cevapladı.

Son haftalarda Türkiye’de değişik illerde orman yangınları yaşandı; yüzlerce dönümlük ormanlar kül olurken, yangınlardan çok sayıda yapı etkilendi. Peki orman yangınları neden çıkıyor? Ormanlar neden yanıyor? Orman yangınlarının neden kaynaklandığı konusunda yapılmış bir araştırma var mı? Bu noktada Öz Orman İş Sendikası Başkanı Settar Aslan’dan önemli bir açıklama geldi.

YÜZDE 89'U İNSAN KAYNAKLI

Orman yangınları neden çıkıyor, ormanlar neden yanıyor sorularına cevap veren Öz Orman İş Sendikası Başkanı Settar Aslan’ın açıklamalarına göre, bugüne kadar yaşanan orman yangınlarının yüzde 89'u insan kaynaklıydı. Yangınların yüzde 10'u kasıtlı çıkarıldı, yüzde 47'si ihmal ve dikkatsizlik sonucu meydana geldi, yüzde 11'i doğal nedenlerle yaşandı, yüzde 32'si ise bilinmeyen nedenlerden kaynaklandı.

Settar Aslan, “orman neden yanar, ormanlar neden yanıyor, hangi ihmaller, hangi ihlaller, hangi eksikler ormanlarımızın ateşin içinde kalmasına neden oluyor” sorularının eksiksiz cevaplanması gerektiğini belirterek, Orman Genel Müdürlüğü’nün resmi verilerine dikkat çekti. Aslan şu bilgileri verdi:

“Orman yangınlarının yüzde 89'u insan kaynaklıdır. Bu kapsamda yangınların;

  • Yüzde 10'u kasıt,
  • Yüzde 47'si ihmal ve dikkatsizlik,
  • Yüzde 11'i doğal nedenlerle (yıldırım düşmesi vb.)
  • Yüzde 32'si ise bilinmeyen nedenlerden kaynaklanmaktadır.”

NASIL BİR ÖNLEM ALMALI?

Öz Orman İş Sendikası Başkanı Settar Aslan, orman yangınlarına karşı ne gibi önlemler alınması gerektiği konusunda ise şunları kaydetti: “Orman yangınlarıyla mücadelede asli hedef; yangının söndürülmesi değil hiç başlamamasıdır. Bir başka ifadeyle, “başlamış her orman yangını”, tekemmül etmemiş çevre bilincine, eksik kalmış doğayı ve yeşili sevme duygusuna, idrake dönüşmemiş yeşil vatana sahip çıkma tavrına, şuur haline gelmemiş ağacı ve ormanı koruma iradesine işaret eder. Bu nedenle, orman yangınlarıyla mücadelede en önemli eşik; ormanı sevme, koruma ve sürdürme noktasında aksiyoner tavır almaktır.”

İYİLEŞTİRME VAR AMA YETERLİ DEĞİL

Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilen orman yangınlarıyla mücadele, ormanları korumak ve geliştirmekle görevli işçi personel sayısının yetersiz olduğunu vurgulayan Settar Aslan, şöyle konuştu:

“Şunu kabul etmek gerekir ki; son on yıllık süreçte Genel müdürlük, Bakanlık ve Hükümet oldukça önemli adımlar attı, olması gereken eşiğe yaklaşma kararlılığını ortaya koydu. Personel sayısı ve özlük hakları noktasında geçmişle kıyaslanmayacak kadar iyi noktadayız. Fakat hala ‘olması gereken noktaya’ çok yakınlaşmış değiliz. Orman yangınları ile mücadele eden işçinin yetersizliği kadar mücadele sahasında bulunan işçilerin aile- sosyal yaşam gibi unsurlara uyum sağlamaları için işçilerin kazanç gelirleri güçlendirilmeli, vergi kesintileri ile 24-27 bandına düşen maaşlarda iyileştirme sağlanmalıdır. Özellikle vergi oranlarının yüzde 15 ile sabitlenmesi işçilerimizin seyyanen zamla desteklenmesi özellikle enflasyonist ortamda önem kazanmış durumdadır.”

MÜFREDATA “YEŞİL VATAN” DERSİ KONMALI

Settar Aslan, yangınların önlenmesi noktasında Milli Eğitim müfredatına “Yeşil Vatan” dersinin dahil edilmesini önerdi. Aslan “Yangınları önlemenin ilk şartı; ağacı, doğayı, ormanı, ülkeyi ve hepsinden öte insanı sevmek noktasında bir ortak bilinç ve irade oluşturmak gerek. Bu kapsamda Millî Eğitim Bakanlığımız ilk okuldan itibaren ‘Yeşil Vatan’ derslerini müfredata dahil etmelidir. Sadece hayat bilgisi dersi içerisinde bir saatlik bir konu olan ‘ağaç sevgisi’ ile yeşil vatan sevgisinin oluşmayacağına inanıyoruz” diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri