İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi Ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında, önce sosyal medya platformu Instagram, ardından dijital oyun platformu Roblox’a erişim yasağı getirildi. Karar gerekçelerinde çocuk istismarı, müstehcenlik ve kumar gibi suçların belirtildiği madde 8’in uygulandığı belirtildi. Son gelişmelerde ise Instagram için erişimin kaldırılması gündemde olduğu, Tiktok ile ilgili de şikayetlerin fazlalığı dile getirildi.
Getirilen erişim yasakları hakkında konuşan Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat İrem Kolbakır, Roblox’ta bir oyun odasında çocuk istismarı yapıldığı yönünde delillerin bulunduğunu ve Tiktok’ta da kanunda belirtilen suçların sürekli gündeme geldiğini belirterek, “‘Çocuğun Üstün Yararı’ ilkesi gereğince Tiktok’a da erişimin engellenmesi hukuken mümkün bulunmaktadır. Tıpkı Roblox gibi Tiktok’tan da ebeveynler haklı olarak endişe duyuyor ve erişime kapatılması için birçok şikayette bulunuluyor. Netice olarak her iki mecra için de hukuka uygunluk kriteri mevcuttur” dedi.
YETERLİ DELİL VARDIR
Bilişim Hukuku Uzmanı Avukat İrem Kolbakır, İnternet ortamında işlenen suçlarla mücadele ve buradaki yayınların düzenlenmesi konusundaki 5651 sayılı kanuna göre internet ortamında yer alan yayınla ilgili olarak içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararı verilebileceğini söyledi.
Avukat İrem Kolbakır, Roblox ile ilgili karar hakkında “Dosya kapsamını görmediğim için net konuşamam ama sanırım bir oyun odasında çocuk istismarı yapıldığı yönünde dosyada deliller, ekran görüntüleri mevcut. Kaldı ki bu oyunun bu tür suçların işlendiği bir mecra olduğu yıllardır kuvvetli deliller ile bilinmekte. Dosya kapsamında yeterli delil olduğunu tahmin ediyorum. Bu sebeple erişimin engellenmesi kararını hukuka uygun buluyorum. Uluslararası sözleşmeler ve Türk Medeni Kanunu’nda da “Çocuğun Üstün Yararı” ilkesinin söz konusu ve çocuğu ilgilendiren her uygulamada bu ilkenin gözetilmesi zorunludur” ifadelerini kullandı.
HUKUKA UYGUN
Avukat İrem Kolbakır, uluslararası normlar ve yasal mevzuat doğrultusunda da getirilen erişimin engellenmesi kararının çocuğun üstün yararını göz etmesi sebebi ile hukuka uygun olduğunu vurgulayarak, “Kanunun 8. maddesinde yer alan katalog suçlardan biri olan çocukların cinsel istismarının önlemesi ve “Çocuğun Üstün Yararı” ilkesi gereğince Tiktok’a da erişimin engellenmesi hukuken mümkün bulunmaktadır. Tıpkı Roblox gibi Tiktok’tan da ebeveynler haklı olarak endişe duyuyor ve erişime kapatılması için birçok şikayette bulunulduğunu biliyoruz. Netice olarak her iki mecra için de hukuka uygunluk kriteri mevcuttur” diye konuştu.
KARARLAR YERİNDEDİR
İrem Kolbakır, “Buna mukabil, Roblox için alınmış olan ve Tiktok için alınması muhtemel olan erişim engeli karar veya kararlarının hukukçu kimliğimden sıyrıldığımda da toplumumuzun dinamikleri, temel değerleri ve çocuklarımızın korunması ve etik değerlerimize sahip çıkılması gereği açısından da ayrıca yerinde gördüğümü şahsi görüş olarak belirmek isterim” diyerek sözlerini noktaladı.