Kulluğun özü: “Dua”

Kulluğun özü: “Dua”

Allah’ın dualara icabet etmesi isteyene istediğini vermesi tevbe ve istiğfar edeni bağışlaması rahmet ve bereketinin bir tecellisi olarak yeryüzüne inmesi şeklinde bir benzetme ile ifadelendirmiştir.

Rivayetlerde gecenin bir yarısı üçte biri son kısmı şeklinde birbirinden farklı zaman dilimlerinin ifade edilmesi faziletinin bütün geceye şamil olduğu ve insanın durumuna göre hareket edeceği bir genişliğin bulunduğu şeklinde yorumlanmıştır. Gecenin fazileti ile ilgili bu rivayetleri korku ile umut ile rablerine yalvarmak üzere ibadet ettikleri için vücutları yataklarından uzak kalır gibi ayetlerde de desteklemektedir.

Mukaddes zaman ve mekânları Allah’a yalvarmak için bir fırsat olarak görmek her zaman var ola gelmiştir. Hz Âdemden beri dinlerde zamanlar ve mekânlar bir görülmemiştir, birbirinden hayırlı faziletli mukaddes zamanlar ve mekânlar vardır, bu zaman ve mekânlar Allah’a yöneliş yalvarış ve yakarış için bir fırsat olarak değerlendirilmiştir. Zira mübarek zaman ve mekânlarda yapılan duaların kabul olma ümidi daha fazladır.

Kuranı Kerimde yüce Rabbimizin onlar takva sahipleri seher vakitlerinde bağışlanma dilerlerdi ayeti ile haber verdiği seher vakti Allah ile kulunun buluştuğu bu özel vakitlerdendir. Allah resulü bu vakti değerlendirmek üzere geceleri teheccüt namazı için kalkıp dua ederdi yüce Rabbimiz özellikle sevgili Peygamberimize gece yarısı ibadet ile meşgul olmasını tavsiye etmişti.

Vahyin başladığı dönemlerde Cebrail (a.s) efendimize gelmiş ve birazı hariç geceleri kalk namaz kıl gecenin yarısında kalk yahut bunu biraz azalt ya da çoğalt ve Kuranı tane tane oku ayetleri getirmişti. Allahu Tela kullarına kendisinden bir rahmet olarak sunduğu özel zamanlardan kimisini yüce kelamında bizzat kendisi bildirmiştir, o sayılı günler insanlar için bir hidayet rehberi doğru yolun ve hak ile batılı birbirinden ayırmanın apaçık delilleri olarak Kuranın kendisine indirildiği ramazan ayıdır.

Sevgili nebi özellikle sabah ve akşam vakitlerinde dua ederdi bu vakitlerde çoğunlukla o vakte uygun içerikte dualar eder ve adeta duaları ile o vakitleri vesile kılarak tüm hayatı anlamlandırırdı. Mesela hayatın adeta yeniden dirilişine ifade eden sabah vaktinde Allah’ım senin kuvvetin ile sabaha çıktık senin kudretin ile akşama gireriz. Senin kudretin ile yaşar senin kudretin ile ölürüz en son dönüşümüz sanadır, diye dua etmeyi tavsiye ederdi.

Akşam olunca da rabbim bu gecede olanların ve sonrasında olacakların hayrını senden dilerim bu gecede olanların ve daha sonrasında olacakların şerrinden de sana sığınırım diyerek dua ederdi. Dua sevgililer sevgilisi Peygamberimizin bütün hayatını kapsıyordu o (s.a.v) dua ile yatar dua ile kalkardı Allah’ın yarattığı her şeye karşı nimet ve şükür içerisinde idi bu şükrünü asla gizlemezdi karşılaştığı tabii olaylar karşısında bile dudaklarından dua eksik olmaz her vesile ile rabbine olan bağlılığını tazelerdi.

Kulun rabbi ile buluşması olan dua bu zaman ve mekânlarda yapıldığında farklı bir mahiyete bürünür dua eşliğinde her ilmi samimiyet huzur ve inanç ile örülen ve mekân mümine daha anlamlı bir hayat sunarak onu daima güvenli ve diri tutar. O halde rabbimiz ile arasında bağı kuvvetlendirmek zaman ve mekânları değerlendirmeli bu sayede kulluk bilincini artırmalıyız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri