Köpekçiler durmuyor: Mansur Yavaş görevini yaptığı için protesto edilecek

"Hayvan Özgürlük İnisiyatifi" ve "Sokaktayım Yanındayım İnisiyatifi" yarın ABB önünde toplanacak. Sözde köpek savunucuları, ABB'nin halk sağlığını tehdit eden köpekleri toplamayı bırakması ve dolayısıyla kanunları çiğnemesi için kamuoyu oluşturma peşinde.

Türkiye'nin uzun süredir gündeminde olan sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik yasal düzenleme, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerle belediyelere sahipsiz hayvanlar için önemli sorumluluklar yüklendi.

Yeni yasaya göre, belediyeler bütçe gelirlerinin binde 5’ini sahipsiz hayvanlara ayırmak zorunda olacak. Büyükşehir belediyeleri için bu oran binde 3 olarak belirlendi. Belediyeler, bütçeyi kullanarak barınak sayısını artıracak, sahipsiz köpekleri sahiplendirme programlarını genişletecek ve hayvanların rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirecek.

Belediyeler bu oranların üzerinde yaptıkları harcamaların yüzde 40’ını Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan geri alabilecek.

CHP PROTESTO EDİLECEK

Yasa, hayvan sahiplerine de önemli yükümlülükler getiriyor. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025'e kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak. Bu düzenlemeyle, "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açıkça tanımlanarak, hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sahiplenilen hayvanlarını sokağa terk eden kişilere ağır para cezaları uygulanacak.

Yeni yasanın kabulü sözde köpekçiler tarafından tepkilere yol açtı. Hayvan, Yaşam Özgürlük İnisiyatifi ve Sokaktayım Yanındayım İnisiyatifi, yarın saat 13:00'te Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde bir basın açıklaması yapacak. Sözde hayvan savunucuları ABB Başkanı Mansur Yavaş ve CHP'yi, sokak hayvanlarını topladıkları gerekçesiyle protesto edecek. ABB, kanuna uyarak üstüne düşen resmi vazifeyi yerine getirmeye devam ediyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri